Del

Papirvælde afværget

Vognmænd slipper nu for at skulle medbringe leasingaftaler i køretøjerne. DTL er tilfreds med løsning efter pres for at få omgjort dokumentationskrav.

Flere måneders tovtrækkeri og pres fra bl.a. DTL har nu afstedkommet, at kravet om at skulle medbringe hele leasingaftaler, ansættelseskontrakter og lønsedler i køretøjer bortfalder. 

Færdselsstyrelsen sendte i slutningen af august to vejledninger i høring, som forventes at afværge det papirvælde, som transportvirksomhederne har stået overfor siden 1. juli 2023.  

Formelt set vil de eksisterende dokumentationskrav fortsat gælde fremover, men de bliver langt lettere at opfylde for vognmænd og chauffører. I praksis bliver det nemlig sådan, at leasingaftaler på køretøjer fremover vil fremgå af Motorregistret. Det bliver derefter op til politiet at kontrollere oplysningerne i Motorregistret. Fremfor at chaufførerne skal kunne dokumentere deres ansættelsesforhold ved at fremvise hele ansættelsesaftaler, vil fremvisning af en digital lønseddel via fx e-Boks på telefonen være tilstrækkeligt. 

Tilfredshed hos DTL 

Selvom kravene om dokumentation altså formelt stadig gælder, er erhvervspolitisk chef i DTL, Ove Holm, tilfreds med, hvordan sagen nu er landet. 

- Det har fra starten været helt uantageligt for os, for vogn- mændene og for leasingselskaberne, at komplette leasingaftaler med CPR-numre og andre følsomme oplysninger skulle ligge frit tilgængeligt i køretøjerne. Det har vi nu fået ændret, og det er vi naturligvis tilfredse med, siger han. 

Løsningen kommer efter, at vi her i bladet (nr. 5, 2024) har beskrevet, at Danmark som det eneste EU-land, har gennemført så strikse krav til dokumentation ved kørsel i lejede og leasede køretøjer, som det er tilfældet i godskørselsbekendtgørelsen. 

Efter et møde med bl.a. DTL i maj foretog Færdselsstyrelsen en såkaldt nabohøring for at undersøge de enkelte landes implementering af EU’s udlejningsdirektiv, som ligger til grund for reglerne. I forlængelse af det meddelte Færdselsstyrelsen i juli måned, at resultatet af den undersøgelse viste “et mere broget og nuanceret billede end forventet”. Styrelsen oplyste, at den derefter sammen med Transportministeriet ville foretage yderligere vurderinger, som altså har ført til opblødning af dokumentationskravene. 

Læs den nye vejledning vedr. godskørsel for fremmed regning i et udlejningskøretøj her

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 7, 2024