Del

Nyt kursus i kørsel med dobbelttrailere

Vi har fulgt chauffør Jan Hermansen på kursus i at arbejde med de lange dobbettrailervogntog. Godt kursus med plads til forbedringer, mener han.

Det har nu været muligt at udføre transporter med HCT-kombinationen EMS2 også kaldet DUO2, der ofte benævnes dobbelttrailere, i Danmark i mere end et år. Det har dog udelukkende kunnet foregå på en enkelt strækning, hvorfor behovet for chauffører med kompetence til at køre med de op til 34 m lange vogntog foreløbig har været begrænset.  

Branchen ser dog frem mod en større udbygning af vejnettet og tilsluttede omkoblingspunkter inden for de næste par år, og det vil give efterspørgsel både på personale og materielsiden. Derfor er det også en god idé, at uddannelsesinstitutionen Tradium Ring Djursland har etableret et kursus for førere af vogntog med dobbelttrailere. 

I Finland, hvor man efter at have kørt mange praktiske forsøg med tungere, længere vogntog, i 2019 indførte 34,5 m som standard, har man også lige siden haft udbydere af flerdages kurser for chauffører, der skal i gang med at køre de lange vogntog.  

Helt nyt kursus 

Kurset i Danmark blev godkendt i november sidste år og er derfor et såkaldt pilotkursus.  

DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND har fulgt chauffør Jan Hermansen, som forleden sammen med flere andre deltog i et kursus for kørsel med dobbelttrailervogntogene ved Tradium Ring Djursland. 

Jan Hermansen er ansat hos Torben Jønsson Transport i Hedensted, der har anvendt modulvogntog, siden det blev tilladt tilbage i 2008. Jan Hermansen har kørt i en del år med modulvogntog og kører hver nat en tur mellem landsdelene.  

Jan Hermansen var sammen med et par kolleger med på kurset hos Tradium for at være klar til også at kunne håndtere dobbelttrailervogntog i fremtiden. 

Under kurset var der både teoretisk gennemgang af bekendtgørelsen, som regulerer reglerne på området og plads til debat om reglerne. Efterfølgende var der praktisk kørsel på den fine bane, hvor man kunne køre to forskellige typer af modulvogntog, samt et dobbelttrailervogntog, bestående af trækker med en trailer, der har tilkoblet en dolly, der så trækker nok en trailer.  

Efter det meste af dagens program var gennemført, blev der afholdt en prøve i de tekniske regler, så deltagerne var skarpe på det. Inden kurset sluttede, blev der i fællesskab trænet en enkelt fra- og sammenkobling af et dobbelttrailervogntog, og det viste sig at være ikke helt enkelt.  

Plads til forbedring   

Jan Hermansen mener, at kurset er en fantastisk idé: 

- Det er godt tænkt, at man forbereder chaufførerne på, hvad de kan blive udsat for. Desværre er det ikke noget krav, at chauffører gennemgår sådanne kurser, hvilket ellers klart ville kunne øge sikkerheden på vejene. Kurset i sig selv er lærerigt og giver chaufføren en ide om, hvad der skal til, og hvad det vil sige, at manøvrere sådan et vogntog på vejene og især på de pladser, man vil komme på, siger han, der dog mener, at kurset er alt for kort og dermed lidt for overfladisk.  

- Især på den praktiske del bør der nok være en dag mere til, at man kan opleve, hvad det vil sige at koble et vogntog af denne type sammen. Det allervigtigste i forberedelsen på kørsel med dobbelttrailere er nemlig, at man lærer at koble et vogntog sammen. På kurset var der ikke tid nok til, at hver deltager kunne nå at koble en dolly på og herefter køre hen og koble en trailer på dollyen. 

Jan Hermansen mener, at man skal stå med vogntoget, før man for alvor mærker, hvad arbejdet med sådan en krabat indebærer. 

- Kurset gav indblik i hele emnet. Nu er jeg forberedt og har en grundviden om, hvad det er, men skal først til at mærke på kroppen, hvad det indebærer at arbejde med EMS2-vogntog. Alt i alt vil jeg anbefale kurset og håber så bare, at man vil tilrettelægge kurset, så det bliver mere grundigt i den praktiske del, slutter han. 

Tradium Ring Djursland oplyser, at de konstant har fokus på videreudvikling af de udbudte kurser. I forlængelse af det gennemførte EMS2-kursus er Tradium Ring Djursland da også i gang med at tilpasse indhold og metoder ud fra evalueringer fra Jan Hermansen og de øvrige deltagere på kurset. 

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 4, 2025