Del

Nye bæredygtighedskrav vil også stille krav til vognmændene

Erhvervsministeriet har udviklet en vejledning til, hvordan virksomheder kan dokumentere deres arbejde med bæredygtighed. Kommende EU-regler vil nemlig gøre det obligatorisk at opfylde krav om data. DTL – Danske Vognmænd har også et bidrag, der kan bruges i den sammenhæng.

Foto: Dansk Erhverv

Kommende EU-regler gør, at mange små og mellemstore virksomheder (SMV) kan forvente at blive mødt af nye krav fra bl.a. kunder og investorer, om at dokumentere deres arbejde med bæredygtighed. Erhvervsministeriet kalder det i en pressemeddelelse for ”en overvældende opgave for mange”. Regeringen har derfor taget det første skridt til at hjælpe virksomhederne i form af en vejledning, der er målrettet danske små og mellemstore virksomheder.

DTL’s adm. direktør Erik Østergaard er helt enig i, at der ligger et stort stykke arbejde forude for særligt de mange små og mellemstore vognmandsvirksomheder, og han roser Erhvervsministeriet for at tage fat i sagen nu:

– De store erhvervsorganisationer har allerede kørt informationsrunder om de nye EU-regler, som de største virksomheder vil møde fra 2024. Regler, der forpligter dem til at rapportere om deres arbejde med bæredygtighed. Det kan bl.a. omfatte data om deres miljø- og klimaaftryk, men også, om fx arbejdsforholdene hos deres underleverandører er i orden. Og rigtig mange vognmænd kører som bekendt som underleverandører for større virksomheder. Men det kan knibe med at have den tilstrækkelige administrative viden og kapacitet i hverdagen. Derfor er det godt, at de nu får en hjælpende hånd.

Beregningsværktøj til transporters CO2 udledning  

Erik Østergaard oplyser, at DTL’s regionsrepræsentanter på et møde i Herning i weekenden fik et foredrag af bæredygtighedschefen for den danske entreprenørvirksomhed CG Jensen, der fortalte om bygge- og anlægsbranchens arbejde med bæredygtighedsdata og deres egne krav til leverandører – herunder transportørerne. – Der blev lyttet intenst og stillet spørgsmål, så vognmændene er godt klar over, at der er noget på vej, som man skal være opmærksom på.

- DTL kan i øjeblikket bidrage med beregningsværktøjer til vores medlemmer, der kan beregne transporters CO2 – udledning, og som er fordelt på flere transporttyper. Det vil helt sikkert være en meget central del af de krav, som kunder og investorer kigger efter, når de beder om data på bæredygtighed. Værktøjerne er tilgængelige på DTL’s hjemmeside, fortæller Erik Østergaard.

DTL-direktøren finder det dog på tide med et pusterum med hensyn til offentlige krav om håndtering af lovkrav om diverse data. – Først kom GDPR reglerne, som var en ordentlig mundfuld, og nu de nye bæredygtighedskrav. Hertil kommer den omfattende ekstraadministration, som vognmændene måske skal slås med, hvis regeringen gennemfører kilometerafgiften fra 2025. Man kan ikke stramme garnet yderligere uden at kvæle erhvervet, fastslår Erik Østergaard.  

Erhvervsministeriets vejledning