Del

Miljøzoneregler giver travlhed hos lastbilsælgerne

De nye skrappe miljøzoneregler har fået mange vognmænd til at sælge deres ellers fine lastbiler før planlagt for i stedet at investere i nye lastbiler, som lever op til reglerne. Absurd, mener mange. Det viser rundspørge, som DANSKE VOGNMÆND har lavet.

Mens de nye skrappe miljøzoneregler giver vognmændene grå hår på hovedet, har lastbilsælgerne kronede dage. Mange vognmænd sælger nemlig lastbiler lang tid før, de er udtjent, fordi de ikke lever op til de nye skrappe krav for at udføre arbejde i miljøzonerne, for i stedet at købe nye.

I en rundspørge, som DANSKE VOGNMÆND gennemførte i begyndelsen af januar, svarer hver femte af de adspurgte vognmænd, at de således har investeret i nye lastbiler før ellers planlagt for fortsat at kunne køre i miljøzonerne i de fem største byer i Danmark.

1. januar 2022 skærpes reglerne nok en gang. Herefter må kun Euro-6-lastbiler eller biler med eftermonteret partikelfilter udføre arbejde i miljøzonerne. Også forud for denne skæringsdato planlægger mange vognmænd at skifte ud i lastbilflåden for fortsat at kunne arbejde i de største byer. Næsten hver femte af de adspurgte har allerede besluttet at købe Euro-6-biler før tid, mens hver sjette overvejer det. Og det er ikke småindkøb, der er tale om. En vognmand har således 25 lastbiler på indkøbssedlen, en anden står og skal købe ti.

Galt at smide halvt brugte biler væk
Efter Give-vognmanden Flemming Thisgaards mening er det ”helt galt at smide noget væk, som kun er halvt brugt.”

- Mange af de biler, jeg nu er tvunget til at skifte, hvis jeg vil fortsætte med at drive forretning, har jo fem-seks år i sig stadigvæk. Dertil kommer, at jeg ikke kan få noget for de brugte biler, for forhandlerne kan ikke komme af med dem, siger han og fortsætter:

- Jeg skal skifte 20 biler, hvis jeg skal kunne køre i miljøzonerne efter 1. januar 2022. Det er en udskrivning på 18 millioner kroner. Oveni kommer, at den gamle vognpark skal afskrives før tid. Det kan jeg ikke finde pengene til, så mange penge kan jeg ikke forrente ved at være vognmand. Men hvis jeg ikke finder på noget, risikerer jeg at skulle lukke, siger han.

Flemming Thisgaard skifter normalt tre biler om året. Det er nu sat op til seks biler årligt. Så må han prøve at disponere sig ud af problemet, selv om ”det er noget bøvl”.

- Men jeg kan ikke altid disponere, så jeg kan sende en Euro-6’er til Aarhus, og så må jeg sige nej til opgaven, siger en ærgerlig Flemming Thisgaard.

Spark til miljøaktivisterne
Vognmand Jørgen Hemmingsen fra Vordingborg er en anden af de vognmænd, som har investeret før tid.

- Jeg har måttet investere i to biler – én med kornsuger samt en kølebil – til fire millioner kroner. De kunne fint have kørt tre-fire år endnu. Filtre tror jeg ikke på. De er alt for dyre at eftermontere. Og efterfølgende kan man ikke få noget for dem, når lastbilen engang skal sælges, siger han, der også er leveringsdygtig i et spark til ”miljøaktivisterne i København”, som efter hans mening står bag de skrappe miljøzoneregler.

- Alt det her var kommet af sig selv i løbet af fem-syv år. For så er bilerne væk. Havde de miljøaktivister givet os fem års frist, havde det ikke været noget problem. I stedet får vi 1-1 ½ år. Nu bliver bilerne solgt på den anden side af Jorden. Så kan de forurene deromme, siger han, der ligesom kollega Thisgaard også forsøger at disponere sig ud af problemet med for få Euro-6-biler.

DTL: Koster på klimaet at skrotte
Hos DTL Danske Vognmænd beklager underdirektør Ove Holm, at endnu ikke udtjente og i øvrigt velfungerende lastbiler sælges før tid, fordi det er for dyrt, for besværligt eller ikke muligt at eftermontere partikelfiltre.

- Det koster også for samfundet, herunder på klimaet, at skrotte lastbiler og bygge nye lastbiler før tid, ligesom disse indkøb tilmed belaster forretningerne i en i forvejen hård coronatid. Det gælder ikke mindst de dyre specialkøretøjer til fem millioner kroner eller mere, som typisk har en levetid på 15 år. Politikerne på Christiansborg må give vognmændene tid, så de kan tilpasse sig nye regler og samtidigt holde skindet på næsen i stedet for at understøtte denne brug-og-smid-væk-kultur i millionklassen, siger han.

Kun få eftermonterer filtre
Ifølge DANSKE VOGNMÆND’s rundspørge har kun ganske få af de adspurgte, godt syv procent, investeret i at eftermontere partikelfiltre på deres Euro-4-lastbiler. Endnu færre, 2,5 procent, har fået eller afventer at få dispensation fra Miljøstyrelsen, så de kan køre ind i zonerne uden eftermonteret partikelfilter.

Hver femte af dem, som har fået eftermonteret partikelfilter på deres Euro-4-biler, oplyser, at monteringen krævede ombygning af bilen for at få plads til filteret. I halvdelen af tilfældene har monteringen af filtre betydet, at bilen har stået stille en til to arbejdsdage. Men der er eksempler på, at bilen har været ude af drift i tre eller endnu flere arbejdsdage.

De fleste tror heller ikke på, at partikelfiltre på deres Euro-5-biler kan sikre dem arbejde i miljøzonerne efter 1. januar 2022. I hvert fald planlægger blot tre procent af dem ifølge rundspørgen at investere i eftermontering af partikelfiltre.

Vognmand Flemming Thisgaard fra Give har sat sig for at efterprøve, om et eftermonteret partikelfilter virker i praksis, selv om han ikke tror på det.

- Jeg tror ikke på, at bilerne kan tåle at køre med filter. Scania vil heller ikke anbefale det. Men nu prøver jeg og har investeret 70.000 kroner i et filter. Jeg tror desværre, at det skader bilen, at bilen bryder sammen, siger han.

Læs historien i bladet

Læs artiklen i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND, nr. 1/2, januar-februar 2021