Del

En verden under forandring

Det har taget det meste af et årti at få de her regelsæt ændret, skriver DTL’s adm. direktør Erik Østergaard i sin leder i DANSKE VOGNMÆND om vedtagelsen af vejpakken.

EU har nu vedtaget nye spilleregler for vejtransporten, som for ti år siden var politisk utænkelige. Den største ændring af vejtransportens vilkår siden liberaliseringen af vejtransport i 1992 og cabotagekørsel i 1998 er begyndt. EU har dermed fulgt den retning, det danske Folketing har taget ved at lade løn og arbejdsvilkår gælde for udenlandske chauffører i Danmark.

På en transportkonference i efteråret 2010 udtalte den daværende estiske transportkommissær Siim Kallas idealistisk, at han ønskede at liberalisere det europæiske transportmarked yderligere og give de østeuropæiske transportvirksomheder endnu videre rammer til at konkurrere i EU. Kommissæren blev ikke alene bakket op af de østeuropæiske vognmænd, der få år forinden havde fået fri adgang til de vesteuropæiske lande. Han blev også støttet af visse vesteuropæiske transportorganisationer, der ville have blåstemplet de aktiviteter, man allerede siden 2006 havde været i gang med: At drive transportvirksomhed i deres egne lande på østeuropæiske løn og arbejdsvilkår.

Men transportverdenen kom under forandring. Store dele af Nordvesteuropas transportbranche har kæmpet i årevis for at gøre konkurrencevilkårene mere lige. Kampen blev understøttet af grelle og stadig mere synlige eksempler på fattige østeuropæiske chaufførers nomadetilværelse i vestlige lande, og mange vesteuropæiske vognmænd måtte dreje nøglen om i deres eget land. Langsomt gik det op for EU’s embedsmænd og politikere, at der måtte være grænser for friheden.

Det blev tydeligt, da man i 2017 for alvor kunne konstatere, at lande som Litauen og Polen blev brugt som port til EU. I 2015 fik tæt på 30.000 chauffører fra lande uden for EU adgang til EU-arbejdsmarkedet via Polen. I 2019 var tallet mere end fordoblet. Hvad det betød, så man med Kurt Beier-skandalen i 2018.

Ikke alle transportorganisationer lod sig påvirke af livets skæve gang på landevejene. Hos de øvrige transportorganisationer i Danmark, herunder DI Transport og ITD, har der ikke været meget hjælp at hente til kampen mod social dumping og for fair konkurrence. Tværtimod har flere af organisationerne haft direkte modstridende interesser. Det er ikke altid kommet lige tydeligt frem i offentligheden, men ikke været til at tage fejl af, når der har været arbejdet på de erhvervspolitiske agendaer i Danmark og i Bruxelles.

Det har taget det meste af et årti at få de her regelsæt ændret. Det har været en lang og sej proces og faktisk også et lærestykke for os som brancheorganisation. For især alliancesamarbejdet mellem de nordiske vognmandsorganisationer i Nordic Logistics Association og det tætte samarbejde med øvrige organisationer i EU, især i Frankrig og Tyskland, har været et helt afgørende element for at få indflydelse på de politiske processer i EU. Det viser, at et stærkt nordisk samarbejde også kan flytte tingene i Bruxelles.

Jeg ved godt, at der er lang vej til, at kontrollen og håndhævelsen er i hus, men dette er en milepæl for alle danske vognmænd og deres chauffører. Det er et politisk signal, der varsler en ny tid nøjagtig som så meget andet i en verden under forandring.

Der er god grund til at ønske DTL’s medlemmer tillykke.

Læs lederen i magasinet

Læs Erik Østergaards leder på den faste plads på side 3