Del

Langt om længe er der åbnet for korte modulvogntog

Efter over et års tovtrækkeri med myndighederne har en tømmervognmand i Sønderjylland endelig fået tilladelse til at køre sin særlige fireakslede multipåhængsvogn som kort modulvogntog til det lokale savværk. I den mellemliggende tid har sagen gennem DTL været forbi et folketingsmedlem, et transportudvalg og en minister.

Vognmand Reinhardt Port, indehaver af Sønderjyllands Trætransport, havde fået en både visionær og innovativ idé, da han fik lavet sig en særlig multipåhængsvogn. Den kunne nemlig i kombination med hans fireakslede Scania med kran køre som både et almindeligt 56 tons vogntog, og som modulvogntog (MVT) type 4. Det sker ved at forlænge påhængsvognen og dermed opnå den nødvendige akselafstand til en tilladt vogntogsvægt på 60 tons.

Minister står på mål for politisk aftale

For over et år siden ansøgte vognmanden Esbjerg Kommune om tilladelse til at bruge påhængsvognen til Ribe Savværk med last af tømmer. Kommunen gik til Vejdirektoratet, og nu er der endelig, med DTL – Danske Vognmænds bistand, kommet grønt lys for, at vognmanden kan anvende sin modulvogntogskombination til savværket. Forinden måtte transportministeren dog træde i karakter og stå på mål for den oprindelige politiske aftale.

DTL’s adm. direktør Erik Østergaard er tilfreds med udfaldet, men kalder det skandaløst, at en styrelse blot tilsidesætter en politisk aftale uden væsentlig grund:

- Vejdirektoratet undlod at gennemføre en del af aftalen om smidiggørelse af den såkaldte virksomhedsordning for modulvogntog - dvs. om lettere adgang for MVT-type 4. Vejdirektoratet nægtede nemlig at give tilladelse til den såkaldte MVT4, som vognmandens modulvogntog betegnes. Selv om denne type var blandt de kombinationer, Folketinget allerede tilbage i 2013 blev enige om kunne få separat tilladelse til at køre til og fra erhvervsvirksomheder i landet, så mente Vejdirektoratet, at det var en dårlig idé. Styrelsen undlod derefter ganske enkelt at lade MVT-type 4 være blandt de modulvogntog, som kunne godkendes til at køre til virksomheder, forklarer Østergaard.

Sagen skader økonomi og klima

DTL henvendte sig til Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen, der igen skrev til transportminister Trine Bramsen og involverede Folketingets Transportudvalg. Efter flere rykkere kom der endelig et svar fra Transportministeriet, der efter sit indhold pålagde Vejdirektoratet at godkende MVT-type 4 vogntog i henhold til den politiske aftale. Erik Østergaard er glad for ordførerens hjælp i sagen, og transportministerens indgriben, og tilføjer:

- Vi hører hele tiden, at vi skal reducere CO2-udslippet og dermed være med til at forbedre klimaet.

Men det kan være svært i den tunge del af transportsektoren, hvor meget i forvejen er effektiviseret, og der endnu ikke findes anvendelige transportløsninger med elektriske og/eller brintdrevne lastbiler, som kan hamle op med de dieseldrevne versioner. Derfor er det så vigtigt, at vognmandserhvervet gives de rigtige muligheder og rammer for at optimere transporterne – til gavn for både branchens økonomi og klimaet.