Del

Lærling: Jeg sover bedre i bilen end derhjemme

DANSKE VOGNMÆND har taget temperaturen på lærlingesituationen blandt medlemmerne. Kun hver fjerde virksomhed har lærepladser, viser rundspørge. Vi har besøgt en af dem, System Transport A/S i Herning.

Hvis du troede at drømmen om at blive lastbilchauffør hører fortidens unge til, kan du godt tro om igen. Det er de to transportlærlinge Martin Tideman Schou Christensen fra Glyngøre og Mathias Tokkesdal fra Videbæk dugfriske eksempler på.  

Martin Tideman får sit svendebrev lige om lidt og kan derefter forfølge drømmen om at komme ud at se verden som eksportchauffør. Og Mathias Tokkesdal er lige på nippet til at tage det store kørekort. Begge er i lære som lastbilchauffør hos System Transport A/S i Herning. 

En drøm går i opfyldelse 

Mathias Tokkesdal har altid har drømt om at blive lastbilchauffør.  

- Jeg har prøvet andre uddannelser, men det var ikke noget for mig. Så valgte jeg at følge min drøm. Jeg var i praktik hos System Transport i en uge. De var glade for mig, og jeg var glad for dem, og så aftalte vi en lærekontrakt. 

Martin Tideman henvendte sig selv hos System Transport: 

- Jeg har egentlig altid gerne ville være chauffør. Jeg skrev og spurgte, om de havde plads til en lærling mere. Det endte det med, at jeg vaskede lastbiler hver lørdag til at starte med for at se, om det var noget for mig. Det gjorde jeg i et par måneder, og så fik jeg så en lærepladskontrakt, siger han, der endnu ikke har gjort op med sig selv, hvad han vil, når svendebrevet er i hus. 

- Vi ser i tiden an. Jeg vil gerne ude at køre eksport. 

Samarbejder med transportskole 

Transportchef Dan Clausen, System Transport A/S, har ikke oplevet problemer med at rekruttere til virksomhedens to lærepladser. Virksomheden har 26 lastbiler og 46 chauffører og samarbejder i dag med Uddannelsescenter Holstebro (UCH) om at skaffe nye lærlinge.  

- Vi har aftalt, at UHC kontakter mig, når de mener, de har nogle kvalificerede knægte. Det har været en positiv oplevelse, for hidtil er rekrutteringen foregået via uopfordrede henvendelser fra unge, siger Dan Clausen, der nu overvejer at øge antallet af lærlinge fra to til tre. 

Ikke fordi det er helt uproblematisk.  

- Indtil samarbejdet med UCH har jeg egentlig oplevet et problem i den kvalitet unge, vi har at vælge imellem i. Vi agerer jo inden for en speciel branche, hvor du skal ville det. Arbejdet her er lig med afsavn. Du kan ofte have nogle lange dage, hvor du ikke nødvendigvis kommer hjem til din egen seng hver aften. Når det går op for mange unge, er job i vores branche måske alligevel ikke lige dem, siger han.  

De unge har noget gåpåmod, og de har noget friskhed, som er forløsende og smitter af på firmaet.

Urealistiske forventninger 

- Mange unge ønsker sig et 8-16 job med en årsløn på 800.000. Og fri fredag hver anden uge og mandag hver tredje uge. Sådan lidt groft skitseret. Og det matcher jo bare ikke, hvad branchen byder dem. Og der har vi som arbejdsgiver en kæmpe opgave. Vi gør, hvad vi kan. Vi giver dem løn efter overenskomsten, nogle fornuftige køretøjer med luftaffjedring at køre i. Og noget ordentligt fodtøj. Det er det, vi ligesom kan gøre, siger han, der mener, at nogle unge har svært ved at relatere til, hvad de faktisk møder, når de kommer ud i virkeligheden.  

- De kender jo det hele gennem en eller anden YouTube-video, hvor alt bare skinner og ser godt ud. Så jeg gør meget ud af ved samtalerne og i rekrutteringsprocessen at fortælle dem, at når klokken så er 23, og du skal ud for at tage 20 spændbånd af traileren, og det sner og fryser ti grader, så er jobbet ikke nødvendigvis så sjovt. 

Han har da også par gange på det seneste oplevet, at lærekontrakter måtte afsluttes før tid. Men som i Martin Tidemans og Mathias Tokkedals tilfælde går matchet mellem unge og virksomhed også tit op i en højere enhed. 

Det frie liv 

Alternativet til livet i lastbilen siger ikke rigtigt Martin Tideman og Mathias Tokkesdal noget. Martin Tideman, der allerede har kørt mange kilometer med sit vogntog, elsker med egne ord livsstilen på landevejen. 

- Jeg ligger ude hele ugen. Jeg sover bedre i bilen, end jeg gør derhjemme, siger han og griner. 

Han nyder hver dag udsigten fra førerhuset. 

- Solnedgangen er fandme smuk. Når jeg har haft ture oppe i Sverige, nyder jeg klipperne og naturen deroppe. Jeg kan godt lide fx at holde en på pause på 45 minutter ved en sø. Jeg elsker at komme rundt i landskabet. 

Ingen af de to kunne tænke sig fast arbejde i en produktionsvirksomhed. 

- Jeg vil hellere arbejde ude end gå på en produktionsfabrik, hvor man laver det samme og er sammen med de samme mennesker hver dag. Det er mørkt, når du møder og mørkt, når arbejdsdagen er forbi. Som chauffør kommer du ud og oplever noget. Jeg glæder mig helt vildt til at komme ud at køre. Som en lille dreng der skal ind i en slikbutik for første gang, siger Mathias Tokkesdal. 

Ud at køre med co-pilot 

Når lærekontrakten hos System Transport er på plads, kommer den nye lærling ud at køre med en såkaldt co-pilot. 

- De er typisk med ude at køre i to uger eller en måneds tid. Deres co-pilot refererer til mig, om vi her har med en mand at gøre, der virkelig fanger det. Så prøver vi at give dem nogle værktøjer. Vi er jo en branche, der arbejder med små marginaler i indstregningen. Så skader vil vi jo helst undgå. Så jeg gør meget ud af at fortælle dem, at de skal lave nogle rutiner. Både fordi det tilfredsstiller hjernen, og gør det nemmere for dig. Og så det sparer mig for en masse bøvl. Jeg har løbende den slags samtaler med dem, siger Dan Clausen. 

Selv om det er fast arbejde at sætte nye lærlinge ind i fagets hemmeligheder, giver det også noget ekstra til virksomheden, mener Dan Clausen. 

- De unge har noget gåpåmod, og de har noget friskhed, som er forløsende og smitter af på firmaet. De kan stille lidt mange spørgsmål, som har lidt samme karakter. De kan være ved en adresse ti gange, men gang nummer 11, spørger de stadig, hvor det ligger henne. Men min fornemmelse er klart, at det er en god dynamik mellem chaufførerne og lærlingene. De gamle kan også lære noget. Og så er der noget helt andet med de unge knægte. Det går tit lidt stærkere. Fordi de har en masse energi og en masse at gåpåmod. Jeg ser faktisk tit, at de får noget mere fra hånden. De har ikke fået alle de dårlige vaner endnu, kan man godt sige. 

Sammenhold er vigtigt 

Både Mathias og Martin er enige om, at sammenhold på arbejdspladsen er vigtig, hvis den skal være attraktiv for lærlinge. Og at de voksne chauffører er hjælpsomme og ikke mindst, at man ikke bliver set ned på som lærling. 

- Står man et eller andet sted og er i tvivl om, hvad man lige gør, er det vigtigt, at man altid har en at ringe til, som kan forklare, at det er sådan og sådan, du skal gøre for at få det bedst mulige ud af det, siger Matthias Tokkesdal. 

Bilerne har også betydning, men de er ikke altafgørende for at tiltrække unge.  

- Der skal selvfølgelig være en god køje, når man skal sove. Men hvad det er for en bil, og hvor godt udstyret den er, det er ikke så vigtigt i virkeligheden, siger Martin Tideman. 

De to lærlinge er enige om, at det er smart i hvert fald til en start at kende sin plads i firmaet. 

 - Man skal opføre sig ordentligt og holde sin kæft over for de andre. Lytte efter, hvad de siger, når de siger ting til en. Fordi det er dem, der har al erfaringen. Og det er dem, du kan lære af. Du kommer jo ind som en grønskolling, der ikke aner noget. Jo, du har lært lidt fra skolen af, men de ved jo, hvordan det skal gøres, fordi de har mange års erfaring. Så til at starte med, der tager man det lige roligt, råder Martin Tideman. 

Færre har lærlinge

En smule færre af DTL’s medlemmer har lærlinge her i 2024 sammenlignet med tidligere år. En rundspørge, som DANSKE VOGNMÆND foretog i marts, viser, at godt hver fjerde i dag har en eller flere lærlinge ansat. I 2021 havde hver tredje en eller flere lærlinge.  

De medlemmer, som ikke har lærepladser angiver, at grunden til det er, at de ikke har arbejde nok. Hver tiende har ikke en god grund. 

På spørgsmålet om økonomien ved at have lærlinge har hver femte overskud, næsten halvdelen svarer, at regnskabet går lige op, mens bare 12 procent ser lærepladsen som en underskudsforretning.  

Rundspørgen viser også, at godt halvdelen har positive erfaringer med at have lærlinge, mens resten har blandende erfaringer. Ingen har negative erfaringer. 

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 3, 2024