Hustruerne har en nøglerolle i rigtig mange familiedrevne vognmandsforretninger. Efter snart 3 ½ års samarbejde mellem If og DTL har If lært en del om, hvordan arbejdsopgaverne er fordelt.
Det fortæller Thomas Pihl Vestergaard, Key Account Manager hos If, der lægger vægt på at have dialogen direkte med dem, der får tingene til at ske.
- Vi har stor respekt for de mange medarbejdende ægtefæller. De gør en masse godt for branchen. Derfor er det vigtigt, at vi forstår deres ansvar og bakker op ved at dele vores viden og gode råd med hinanden, siger han.
Vognmandsassurandør Peter Bang er en af de If-medarbejdere, der har tæt dialog med medhjælpende ægtefæller.
- Hos If er vi i kontakt med mange medarbejdende ægtefæller om forsikringer og andre spørgsmål. Vi kan mærke, at de har en meget stor ansvarsfølelse for virksomheden og medarbejderne, og det er en stor fordel i samarbejdet, siger Peter Bang.
Manden ved, der er styr på det
BP Transport i Fredericia er en aktiv familievirksomhed, som kører vejgods og forlæssede trailere. Virksomheden består af Susanne Jensen, hendes mand Poul Jensen og deres datter, Michelle, som de seneste tre år har kørt lastbil i virksomheden. Derudover kører svigersønnen Ronni og medarbejderen Flemming. Så i alt er de fire til at køre i døgnets 24 timer.
Susanne Jensen trives med sin rolle som medarbejdende ægtefælle. Og der er ingen tvivl om, at det er hende, der styrer alt med økonomi, løn og forsikringer med hård hånd.
- Man skal endelig ikke spørge bossen om økonomien, han overlader det helt til mig. Til gengæld ved han, at der er styr på det, så han har ro i sindet og kan fokusere på planlægning, transportregler og tilladelser.
En selvfølge at være med i forretningen
Susanne Jensen har været medarbejdende ægtefælle siden 1997.
- For mig er det en selvfølge at være med i forretningen. Det giver os frihed, og jeg kan selv tilrettelægge dagen, siger hun, der følger med i, hvor mange timer chaufførerne kører og sørger for, at de ikke får for travlt.
- Det er vigtigt, at chaufførerne trives i en branche som vores, siger hun.
Hvis hun skal give et godt råd til dem, der går og overvejer at blive medarbejdende ægtefælle, er hun ikke i tvivl:
- Man skal 100 procent kunne arbejde sammen med sin mand døgnet rundt, og man skal være klar til at træde til og hjælpe der, hvor der er brug for det.
Klar arbejdsfordeling
Hos vognmand og entreprenør Svend Erik Norby i Græsted er arbejdsfordelingen klar: Hanne Norby styrer kontoret med alt fra løn, moms, regnskaber og sygedage til kørselsplan for 15 lastbiler og 18 medarbejdere.
Svend Erik har droslet lidt ned med kørslen og koordinerer alt vedrørende bilerne og tilbud, nye opgaver og aftaler med kunderne. Arbejdsdagen starter nogle gange allerede kl. 4 om morgenen.
- Vi kører fast renovationskørsel for kommunen, så hvis en medarbejder er syg, gælder det om hurtigt at finde en afløser, siger Hanne Norby.
Trivsel og ansvar er vigtigt
- Vi skal sørge for, at medarbejdere trives. Det smitter positivt af på kunderne, og det giver trofaste medarbejdere. En af vores medarbejdere har lige haft 25-års jubilæum, fortæller hun.
- Vi kender hinanden, og jeg fornemmer med det samme, hvis der er noget, og så snakker vi om det.
Hanne Norby lægger vægt på, at medarbejderne har frihed under ansvar.
- Men opstår der et problem, så ringer de, og så løser vi det sammen.
Vognmandsvirksomheden startede i 1970 og er vokset støt gennem årene. Hanne Norby har arbejdet fuldtid i virksomheden siden 1982. For hende er det en livsstil at være medarbejdende ægtefælle.
- Det er absolut et krævende job. Man skal gå ind i det, fordi man brænder for det 100 procent, og har lyst til at gøre en forskel for medarbejderne og for kunderne, siger hun.