Del

Katastrofalt at skrotte varebilsregler

Fremfor at fjerne reglerne på varebilområdet burde man skærpe dem, mener Jørgen Ditlev Jacobsen, formand for Dansk Møbeltransport Forening (DMF). Han betegner transportministerens forslag som bindegalt.

Flyttebranchen er en af de brancher, som i årevis har kæmpet med ublu konkurrence fra useriøse aktører i varebilsflyttefirmaer, som ser stort på love og regler og dermed tiltusker sig konkurrencefordele. Med transportminister Thomas Danielsens (V) forslag om at fjerne paragrafferne om varebilstransport fra godskørselsloven får disse aktører endnu lettere spil. 

Det siger Jørgen Ditlev Jacobsen, formand for Dansk Møbeltransport Forening (DMF), i dette interview. 

Varebiler er ødelæggende for branchen 

Hvad har varebilsregler betydet for flyttebranchen? 

- Varebiler i flyttebranchen er ødelæggende. Det er en af grundene til, at branchen lider, som den gør. Du kan ikke drive en flytteforretning med varebiler. Du kan godt køre med fragtgods og overholde reglerne, hvis ikke du har for mange paller/pakker på bilen, men hos flyttevarebilsvognmændene ser vi varebiler læsset til randen og dermed køre med massivt overlæs. Det er ikke rimeligt, at så mange kører på frihjul, mens vi andre bliver straffet og kontrolleret på alle mulige måder: Vi skal købe dyre lastbiler, overholde køre-hviletidsregler, vi bliver tvunget over på el, og nu vi får så også kilometerafgiften. 

Er der mange, der kører på frihjul? 

- Siden 2019 er der lukket lige så mange varebilsvirksomheder, som der er åbnet. De kører typisk i to år under myndighedernes radar, lukker og åbner så i et andet navn. Den praksis bliver alt andet lige lettere, hvis man fjerner varebilsreglerne. Det hører til de absolutte sjældenheder, hvis det overhovedet sker, at en har købt en lastbil for at starte et nyt flyttefirma. Men der er varebilsfirmaer, der starter hele tiden. Så kan de ligge og køre og få bygget deres kundeportefølje op på ulovligt grundlag. 

Kører konsekvent med overlæs 

Hvad mener du med ulovligt grundlag? 

- De kører med overlæs. Ellers kan de ikke lave en forretning ud af det. En kubikmeter flyttegods vejer cirka 100 kg, og en varebil med læssebagsmæk og to mand må måske laste omkring 600 kg. Det er seks kubikmeter flyttegods, så de må fylde bilen en tredjedel eller måske en fjerdedel af varerummet. Men når du ser dem i gadebilledet ved fortovet, og deres biler er helt proppet med flyttegods, så kører de rundt med to-tre tons på. 

Det er åbenlyst ulovligt at køre med overlæs for os alle inkl. varebilsvognmændene. Tænk, hvis det var dit barnebarn, der løb ud foran sådan en bil, der ikke kan bremse på grund af overlæsset. 

Hvordan har varebilsreglerne haft indflydelse på ulovlighederne i branchen? 

- Med reglerne er man kommet noget til livs. Det har ikke som sådan ændret det for os, for overtrædelserne er der jo stadigvæk i forhold til overlæsset. Varebilskravene er med til at holde nogle fra døren, fordi der er økonomiske krav for, at du kan få den her varebilstilladelse. Fjerner du yderligere et krav, bliver det endnu nemmere at slippe afsted med at konkurrere på ublu og ulige vilkår. Så kan dem med gæld til det offentlige igen komme ud på markedet. 

Det skal ikke være nemmere at drive virksomhed 

Hvordan har du det med transportministerens ambition om at fjerne 40 procent af reglerne indenfor hans ministerområde? 

- Jeg synes, at det er en katastrofe. Nogle regler kunne man måske godt ændre på, men det der sker, hvis man fjerner regler, er, at der bliver flere af de mennesker, som driver ulovlig virksomhed. Hver gang, vi gør det nemmere at drive virksomhed, kommer der bare flere og flere af de der typer til. Det skal vi undgå. Det skal ikke være nemmere at drive virksomhed, som nogen siger. For dem, det kommer til at gå ud over, er de etablerede virksomheder, som har kæmpet sig igennem det her regelhelvede, som der kan være på nogle områder. Men de er der jo af en grund, for pokker. For at få ordnede forhold på alle leder og kanter og indbetale det, vi skal. Løsner vi op, bliver det Det Vilde Vesten. 

-Vi skal derhen, hvor man følger op på de regler, man laver. Hvis nu politiet kom ud på landevejene og tog nogle vægte med, og hvis de ikke altid afholdt kontrollerne på de samme rastepladser i Nyborg og Sønderjylland men fx i hovedstaden på varebiler, så ville de skovle penge ind til statskassen. Og så ville der ikke gå lang tid, før de forretninger, der har levet højt på at køre med overlæssede varebiler, vil tænke, at det ikke er det værd og derefter købe større biler eller lukke. Så begynder tingene at gå den rigtige vej, og konkurrencen vil blive mere fair. Men politiet løser desværre ikke kontrolopgaven godt nok. 

Ministeren åbner for rockere og bander 

- Er det nemt for kriminelle at komme ind i branchen, så gør de det. Der er ingen kontrol. Vi får konkurrence fra rockere og bander. Med ministerens forslag om at skrotte reglerne, åbner han en ladeport for, at de kan komme ind og drive virksomhed. Og der vil også ske det, frygter jeg, at de etablerede firmaer opgiver lastbilerne, køber varebiler og slipper for kørehviletid, tachografer og kilometerafgifter. Anarkiet vil brede sig. 

- Fremfor at fjerne reglerne burde man skærpe dem. Men kun hvis de bliver fulgt op af kontrol. Han er helt forkert på den, ham Thomas Danielsen. Det er bindegalt, hvad han har gang i. Han burde aldrig være kommet med sådan et forslag. Og så for at spare sølle tre et halvt årsværk i sit ministerium. Dem må han kunne finde et andet sted. 

Læs interviewet i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 8, 2024