Del

Hightech-lastbilen er for alvor begyndt at rulle

Mercedes Actros 5 har mange moderne specifikationer ikke mindst de efterhånden legendariske digitale sidespejle samt et væld af digitale funktioner.

Sidste år havde vi fornøjelsen at prøvekøre den nye version af Mercedes Actros med kamera i stedet for sidespejle. Siden er der kommet mange nye Mercedes-lastbiler på de danske veje. DANSKE VOGNMÆND har prøvekørt en typisk dansk-specificeret Actros-trækker på tre aksler. Modellen er en Actros 5 2553 6x2/4, dvs. et trækkerchassis med en twinsteer-aksel foran drivakslen. Udefra ligner Actros 5 stort set forgængeren bortset fra de små kameraer, der har afløst sidespejlene, og sidevindsafviserne ved sideruderne i dørene.

Hightech i førerhuset
Det store hightechspring er sket inde i førerhuset. Man ser straks, at displayet i cockpittet bag rattet blot er en sort skærm. Ved siden af er der yderligere en skærm, hvis man ellers har valgt den løsning. Det er nemlig også muligt at vælge et Classic Cockpit, og så får man ikke de nye skærme.

Alt er forbilledligt placeret rundt om føreren med alle kontakter og kontrol- displays samlet enten på eller tæt ved rattet. Håndbremseaktiveringen sker med en lille fin kontakt. Håndbremsen aktiveres automatisk ved standsning af motoren. Så snart man er gået fra N med gearvælgeren og træder på speederen, deaktiveres håndbremsen igen.

Det er også muligt at tilkøbe TSA, der en moderne strække-vogntogbremse, og den aktiveres ved hjælp af den ene kontakt på håndbremsehåndtaget. Når TSA er aktiveret, fungerer den fuldautomatisk og stabiliserer hele vogntoget, inden kritiske situationer opstår.

Multimediecockpit
Det vigtige 12”-multimediecockpit viser bl.a. speedometer og omdrejningstæller. Hastigheden vises også digitalt midt på skærmen, og det er rigtig godt. Nederst er der symbol for PPC Interurban, der også indeholder information om hastighedsbegrænsninger, som vises, når man nærmer sig den slags. Det er dog en forudsætning, at vejen er omfattet af PPC-systemet, og at PPC samtidig er aktiv.

Skærmen viser også hvilket gear, transmissionen har valgt samt det valgte køreprogram. Man kan aflæse tankmåleren og målerstanden på AdBlue, bremsetryk samt tjekke pointgivning for chaufførens kørestil. I midterfløjen i førerhuset sidder den anden skærm, som er et multitouch-display. Herfra kan chaufføren styre en række funktioner i bilen såsom klima, kraftudtag, affjedring, advarselslyde som fx bakalarm, bogielift, kameraer, vækkeur, telefon, ACC samt mange andre indstillinger.

Det er muligt at tilslutte to mobiltelefoner samtidig. Et godt tiltag, så chaufføren ikke sidder og taler i sin private håndholdte telefon, fordi der kun er adgang til det håndfrie system for firmaets telefon.

Højt sikkerhedsniveau omkring førerhuset
Med MirrorCams-løsningen har Mercedes dækket området i en cirkel hele vejen omkring førerhuset godt af og elimineret døde vinkler. Det giver større sikkerhed i forhold til bløde trafikanter. Det almindelige frontspejl og nærzonespejlet er dog stadig på bilen, så man også har mulighed for at tage et tjek i et almindeligt spejl, når det gælder området lige foran og på højre side af førerhuset. Men mon ikke de også snart bliver sendt på pension?

Ud af vejen, ved manøvrering og i bykørsel virker MirrorCam-løsningen rigtigt godt. Det er fint med stregerne på skærmene, så man ved, når man fx har passeret et køretøj, der overhales. Ved kørsel til ramper er det fint, at man ved, hvornår man er inde ved rampen. Ved kørsel i kurver og sving følger kameraet godt med, så man hele tiden kan følge fx en tilkoblet sættevogns side. Ved kryds, hvor man skal dreje til højre, har man et godt overblik over cyklister og fodgængere.

Ud over et bedre synsfelt er fordelene selvfølgelig, at der ikke er spejle, som rager ud og risikerer at blive kørt af. Samtidigt reducerer man vindmodstanden, der er en faktor på brændstofkontoen. Skal man køre ind, hvor der er lidt plads, kan spejlarmene blot vippes ned. En sidegevinst ved MirrorCams er, at man kan have konstant overvågning rundt om en stor del af vogntoget, når chaufføren sover, fordi de kan aktiveres med standset motor og tillukkede gardiner.

PPC ved, hvad der skal gøres
Introduktionen af PPC med interurban funktion (Predictive Powertrain Control) er et stort skridt fremad og gør det til en fornøjelse at køre i kuperede områder med mange sving. Takket være PPC finder vognen selv ud af, hvordan hastigheden bør være og dermed hvilket gear, transmissionen skal være i på ruten. Systemet koordinerer registrering af de topografiske forhold, vejforløb, samt vejtavler med GPS-data og 3D- kort ved hjælp af højtydende computere. Mange vognmænd med bygge- og anlægskøretøjer vil have stor glæde af dette, fordi grusgravene ofte er placeret steder med dårlig infrastruktur.

Konklusion: Bilens førerplads og førermiljø er på et højt niveau, og Mercedes ligger lunt i svinget med Actros-serien, som siden Actros 2 kom frem i begyndelsen af nullerne har udviklet sig rigtigt godt.

Læs om den nye Mercedes Actros i bladet

Danske Vognmænd nr. 6/7, juni-juli 2020