Del

Har leveret 60 helbilsgodkendte biler i Danmark

Til september næste år træder EU’s forordning om helbilsgodkendelser i kraft. DTL Magasinet har besøgt svenske JOAB, der sammen med Scania har leveret mere end 60 nye helbilsgodkendte lastbiler til danske kunder.

Om et år skal formentligt alle nye lastbiler, som leveres i Danmark, være helbilsgodkendte. Det betyder en hel eller delvis udfasning af det nuværende system med enkeltbil­sgodkendelser (g-erklæringer). Den 1. september 2020 træder EU-forordningen 858/2108, også kendt som typegodkendel­sesforordningen, nemlig i kraft. I skri­vende stund er det imidlertid usikkert, hvordan forordningen bliver implemen­teret i Danmark.

Helbilsgodkendelse er et ældre begreb helt fra 1970, og i 1993 blev den første personbil EF-typegodkendt. For den svenske opbyggervirksomhed JOAB er EU-helbilsgodkendelse heller ikke noget nyt begreb.

JOAB, der har hovedsæde i udkanten af Göteborg og produktionsanlæg rundt om­kring i Sverige, har flere års erfaring med godkendelsen. Senior technical adviser hos JOAB, Per Wulf:

- JOAB har for længe siden gjort forarbejdet og er blevet ISO-certificeret, så det gennem de seneste år har været muligt at levere EU-helbilsgodkendte opbyg­ninger sammen med lastbilerne. Indtil videre har vi solgt en del helbilsgodkendte opbygninger, hvoraf de fleste er gået til Danmark. Der er tale om mere end 60 nye Scania-lastvogne, der er bygget op med JOAB-kroghejs.

Læs hele Finn Bjerremands reportage om, hvordan JOAB håndterer helbilsgodkendte opbygninger i dwet nye DTL Magasin