Del

Grøn støttepulje alt for lille

Et begrænset antal vognmænd har vist interesse for den pulje på 45 millioner, som politikerne har udloddet til støtte til køb af el- og brintlastbiler. Puljen dækker da også kun en brøkdel af investeringsbehovet til den grønne omstilling.

Et tankeeksperiment: Køb en lastbil til tre millioner. Og få en flad tusindlap i økonomisk støtte.

Det er realiteterne, hvis man forestiller sig, at den støttepulje på 45 millioner kroner, som et flertal i Folketinget har afsat til køb af klimarigtige el- og brintlastbiler, skulle fordeles ligeligt på alle indregistrerede tunge køretøjer i Danmark.

Alene af den grund er det måske ikke så mærkeligt, at det er så som så med interessen for puljen. I slutningen af august var der kun tilmeldt godt 100 deltagere, heraf flere fra de samme virksomheder, til et informationsarrangement om ansøgninger til midlerne i puljen.

Det oplyser Energistyrelsen, som administrerer puljen, til DANSKE VOGNMÆND.

Lav selv regnestykket

Head of Sustainability Torsten Richard Hermansen, som er ansvarlig for den grønne omstilling hos Danske Fragtmænd, mener, at puljens størrelse lader meget tilbage at ønske.

- Vi undrer os da noget over størrelsen på puljen, når der er registreret 43.000 tunge køretøjer i Danmark. Du kan jo selv prøve at lave regnestykket.

Og så havner vi på 1.000 kroner til hver.

Det kræver med andre ord ikke en revisoreksamen at se, at puljen på de 45 millioner har mere symbolsk end reel betydning for det samlede transporterhverv og de transportvirksomheder, som lige nu overvejer at købe en ellastbil med statslig økonomisk støtte i ryggen.

Attraktiv for 0,1 procent

Torsten Richard Hermansen sukker hørbart i telefonen på spørgsmålet om, hvorvidt nogle af puljens penge er interessante for Danske Fragtmænd, som allerede har fire el-lastbiler.

- For enkelte er det attraktivt. Men her taler vi om 0,1 procent af den danske vognpark, konstaterer han nøgternt.

Forfølger man dét regnestykke, kan der uddeles en million i støttekroner fra puljen til lige godt 40 el-lastbiler på landsplan. Men der mangler stadig noget for, at virksomhedsregnskabet skal kunne gå op hos fragtmændene og i andre transportvirksomheder.

- Når en normal dieselmodel koster 900.000, og el-udgaven koster tre millioner, hvor man kan få op til 60 procent dækket af puljen, så mangler du stadig godt en million, forklarer han med henvisning til, at man i det tænkte eksempel kan få 1,8 millioner i støtte fra puljen.

- Kigger du på energipriserne og den strøm, du skal købe til dine nye lastbil, så er den steget utrolig meget i den senere tid. Og det gør altså, at lysten til at købe el-lastbiler ikke er så stor, som den har været, siger han og peger derudover på, at lade- infrastrukturen slet ikke er på plads endnu langs vejnettet.

Torsten Richard Hermansen mener, at tidshorisonten, før den tunge transport i Danmark for alvor kører på andet end diesel, er på minimum fem år.

Det kræver en milliard

Så gode råd er dyre ligesom alt andet for tiden: Den økonomiske støtte til køb af milliondyre el-lastbiler er i småtingsafdelingen, der mangler infrastruktur til at holde lastbilerne kørende, og det er rekorddyrt at tanke el. En kilowatt-time kostede 6,45 kroner i slutningen af september 2022 hos Circle K, for den vognmand der holdt ind og hurtigtankede.

Bør vognmændene så bare glemme alt om el-eventyret for nu? Ikke nødvendigvis, mener Volvo, som er en af de lastbilproducenter, der satser stort på el.

- Men vi skal altså meget, meget længere ned i prisen pr. kilowatt-time, før TCO (Total Cost of Ownership, red.) balancerer, siger salgsingeniør Michael Sparlund fra Volvo Trucks Danmark om rentabiliteten på en ellastbil sammenlignet med diesel.

- En ellastbil skal koste omkring en tredjedel i drift sammenlignet med diesel, hvis afskrivningsperioden skal være realistisk, og det kræver en meget lavere elpris, uanset hvor vognmanden lader, siger han og understreger, at ingen vognmand tanker el ude i byen til 6,45 kroner pr. kWh.

Han påpeger, at før realiteterne kan matche de politiske ambitioner skal der skabes en ladeinfrastruktur dedikeret til lastbiler, så man langs vejnettet kan tanke el til priser, der minder om det, som transportvirksomhederne kan lade til i løbet af natten hjemme på terminalen.

Han har også et bud på, hvor mange penge politikerne burde finde for, at det kan få reel betydning for salget af ellastbiler.

- Vi mener, at puljen skal være på en milliard kroner. Så er det realistisk at give støtte til 1.000 nye ellastbiler på landsplan, og så begynder det at batte.

PULJEN ER ÅBEN INDTIL 14. OKTOBER

Puljen på 45 millioner til støtte til at dække meromkostningen ved køb af en el- eller brintlastbil er resultatet af en politisk aftale fra juni 2021 mellem regeringen, V, DF, SF, R, K, LA, EL og Alternativet. Ansøgningsfrist til puljen den 14. oktober kl. 12.

Kilde: Energistyrelsen

DYRT AT KØRE PÅ EL FOR TIDEN

Her sammenlignes de månedlige brændstofudgifter for en Volvo FE Electric og en dieseldrevet Volvo FE. De to biler er sat til at køre 5.000 km pr. måned. Volvo FE Electric forbruger cirka én kWh pr. km. Elprisen er sat til 2,5 kroner/kWh, hvis man lader hjemme i firmaet og 5,20 kroner ex. moms/kWh, hvis man lader hos Cirkle K (standerprisen sidst i september 2022). Volvo FE kører cirka fem km pr. liter diesel. Prisen er sat til 12,79 kroner efter gennemsnitsprisen i september måned ifølge Circle K.

  • Volvo FE (Diesel):                                             12.790 kroner
  • Volvo FE Electric (hjemmelader):           12.500 kroner
  • Volvo FE Electric (standerpris):               26.000 kroner

Kilder: Volvo Trucks, Circle K m.fl.

LÆS HISTORIEN I BLADET

DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 7, 2022