Del

Formand for DTL-A: Udvalg skal se på sammenlægning af halve fridage

Den nyligt indgåede transportoverenskomst spillede hovedrollen i DTL-A-formand Jens H. Petersens beretning til generalforsamlingen i Aalborg lørdag den 10. maj.

Kan man slå de to halve fridage den 1. maj og Grundlovsdag sammen til en? Det er et af de spørgsmål, som DTL’s arbejdsgiverforening (DTL-A) gerne vil have belyst, og som man fik med, da forhandlingen om Transportoverenskomsten 2025 var overstået.

Og et punkt, som formand for DTL-A Jens H. Petersen betonede, da han gav sin beretning til generalforsamlingen i Aalborg lørdag den 10. maj. 

- Vi havde fra DTL-A et ønske om at drøfte de to overenskomstmæssige halve fridage, 1. maj og Grundlovsdag. Vi ved, at en del medlemmer har driftsmæssige behov for i stedet for to halve dage at have én fuld arbejdsdag og én fuld fridag. Om det skal være den eller den anden, der bliver arbejdsdag eller fridag, vil afhænge af den enkelte virksomhed, sagde formanden.  

- Vi kom ikke helt i mål med en løsning, men vi kom så langt, at vi er enige med 3F om at starte et udvalgsarbejde med henblik på at afsøge mulighederne for udarbejdelse af rammer for, hvordan man lokalt kan indgå aftaler om sammenlægning af de halve fridage til en hel.  

Lang 5. marts 

Om overenskomstforløbet sagde formanden bl.a.: 

- Vi fik Transportoverenskomsten på plads i løbet af en lang 5. marts med en aftale, der er på niveau med de øvrige aftaler på normallønsområdet. Udover regulering af lønsatser og genetillæg, pension og særlig opsparing indeholder aftalen også ret til frihed i særlige familiemæssige situationer. 

Det er børns 3. sygedag, to børneomsorgsdage om året, ret til fri to dage om året til ledsagelse af nærtstående til lægebesøg mv. samt yderligere 14 seniorfridage for de chauffører, der er på seniorordning. 

Formanden understregede, at dagene afholdes uden løn, fordi det er den særlige opsparing, der skal dække friheden. 

Topstyret fagbevægelse 

3F er ikke umiddelbart let at danse med ved forhandlingsbordet, fremgik det af beretningen. 

- Det er som bekendt ikke let at få 3F til at fravige de aftaler, de har lavet i gennembrudsforligene, og særligt i år var der en oplevelse af en meget topstyret fagbevægelse. Det vi hører, er, at det ikke kun gjaldt transportområdet, men at det var en mere generel tendens, sagde han og fortsatte: 

- Ikke desto mindre lykkedes det dog under forhandlingerne af Transportoverenskomsten at få aftalt en forenkling af den hidtil noget tunge administration af særlig opsparing. Fremover skal arbejdsgiver og medarbejder blot aftale, om udbetaling af særlig opsparing skal ske løbende sammen med lønnen eller to gange om året. Der har nok rundt omkring været medlemmer, der uden aftale har administreret det på denne måde. Det har i så fald været i strid med overenskomsten, men det vil det ikke længere være, og vi kan fremover undgå sager om korrekt udbetalingsform eller ej. 

Jens H. Petersen sluttede sin beretning med at takke alle, der arbejder for DTL-A – tillidsvalgte og medarbejdere i DTL og Dansk Erhverv.