Del

Fint kørende gaslastbil

Scania G 410 LNG er en fremtidens trækker, hvis man ellers kan få brændstof til den. Bilen kører og trækker stort set lige så godt som dieselfætteren.

For et års tid siden havde jeg fornøjelsen af at prøvekøre en Scania G 410 som en toakslet sættevogns-trækker, og der faldt den gang flere roser. Nu har jeg benyttet muligheden for at prøvekøre en tilsvarende trækker med en tilkoblet citytrailer, der i stedet for diesel anvender LNG (Liquified Natural Gas) som drivmiddel.

Prøvekørslen fandt sted på min sæd­vanlige testrute i Sydøst- og Østjylland med blandede vejtyper i både land og byområde og viste, at Scania har introdu­ceret en absolut gangbar løsning.

Bilen kører rigtigt fint lige som diesel­versionen, der altid har været kendt for at være en rigtig slider. Det er uden tvivl en brugbar løsning for vogntog op til 45 tons totalvægt, der skal køre i Danmark og i dele af nabolandene, hvor der ikke er alt for kuperet. På bakken ved Vingsted, hvor det stiger syv procent, kravlede den op med knap 50 km/t, og det er jo i orden.

Når man kører med en diesellastbil, kan man bare køre ind på en tankstation og fylde brændstof på. Ikke mange tænker videre over, hvor langt der er til den næste tankstation. Med en LNG-drevet lastbil er det dog væsentligt anderledes. Med LNG vil der være cirka 270 kg gas til rådighed, og så kan man nå op i nærheden af 1.000 km på en tank. Det er ret vigtigt at vide, for indtil videre kan man ikke tanke LNG i Dan­mark, og i vores nabolande er der langt mellem LNG-tankene. De findes dog både i Tyskland og Sverige.

Læs hele Finn Bjerremands test her