Del

Fast arbejde: Omar på vej

For godt et år siden mødte DTL Magasinet Omar Abdulrahman, da han medvirkede i et beskæftigelsesprojekt for flygtninge gennem Roskilde Kommune, hvor han bl.a. skulle tage kørekort til lastbil. Hvordan går det hans ambition om at blive chauffør, som han fortalte os om dengang? Vi tog ud for at møde ham igen.

Der er 4.168 km fra Omar Abdul­rahmans hjemby i Quneitra-pro­vinsen i det sydlige Syrien til Roskilde. Herfra er der 15 kilometer til vikarbureauet Flyers på Fragtmands­centralen i Taastrup. Det var de afstande, Omar havde lagt bag sig, da vi snakkede med ham for et år siden. Dengang var han én af de måske egnede til et job i transport­branchen i en gruppe ledige i et projekt, hvoraf flere var flygtninge fra Syrien som ham selv.

Nu er der kommet en ny rute på Omars kort. Det fortæller han i førerhuset på den fragtmandsblå Scania-trækker, han har in­viteret os op i, og som er hans arbejdsplads fem dage om ugen.

- I dag skal jeg køre til Vejle. Jeg star­ter i Greve, kører først til AO (VVS- og el-grossist Brdr. A&O Johansen A/S, red.) i Albertslund, og bagefter tager jeg til Vejle. Det er en lang tur. Jeg stiller traileren og tager en tom trailer og kører til AO i Horsens. Jeg tager en fuld trailer og kører tilbage til Greve. Jeg har en fast tur fem dage om ugen. Jeg starter kl. 12.30 og er færdig ca. kl. 22.

Omar har siden 1. november været ansat som chauffør hos Viggo Petersens Eftf. på normale vilkår efter en periode på seks måneder i en løntilskudsstilling, hvor kommunen har betalt en del af hans løn.

Projektperioden forinden brugte han til at tage stort lastbilkørekort og de nødvendige beviser, som han alle har bestået. Forud for det lå et integrationsforløb med flere praktikophold bl.a. på et hotel på Amager og job med mobilreparationer. Motivatio­nen lå imidlertid i målet forude: At tage fat i rattet i sit arbejdsliv og selv sætte kursen.

Læs hele reportagen om og med Omar i det nye nummer af DTL Magasinet