Del

EU-domstolen har slået søm i omstridt vejpakke

EU-Domstolen har netop afvist alle retssager mod reglerne i EU’s vejpakke, bortset fra forpligtelsen til at returnere køretøjet til etableringslandet hver ottende uge, som er blevet annulleret. DTL og det fælles vejtransportkontor i Bruxelles er tilfredse med udfaldet, der sikrer, at vejpakken som helhed består.

Kravet om at ikke tilbringe sit ugentlige eller kompenserende hvil i køretøjet, og muligheden for mindst hver fjerde uge at holde dette hvil i hjemlandet står ved magt. Det samme gør fremrykningen af de nye takografer, den fire dages karensperiode ved cabotagekørsel samt chaufførers status som udstationerede, når de udfører cabotagekørsel og tredjelandskørsel.

Det er hovedresultatet af en afgørelse, som EU-domstolen har offentliggjort i dag efter et massivt søgsmål fra en række øst- og sydeuropæiske lande. Landene har ment, at stort set samtlige bestemmelser i vejpakken ikke var i overensstemmelse med EU-traktatens regler om fri bevægelighed. De havde derfor i fællesskab anlagt sag imod EU’s institutioner for at have indført pakken, som trådte i kraft i februar 2022.

- Domstolen har så at sige slået søm i vejpakken, som nu bliver hængende til gavn for både chauffører og nationale vognmænd, udtaler DTL’s underdirektør Ove Holm. – Domstolen har dermed anerkendt, at EU’s lovgivere med mobilitetspakken søgte at finde en ny balance mellem de forskellige involverede interesser. Det gælder både chaufførers interesse i bedre sociale arbejdsvilkår og arbejdsgivernes interesse i at varetage deres transportaktiviteter under rimelige kommercielle forhold. I DTL har vi hele tiden lagt vægt på en mere effektiv og mere socialt ansvarlig vejtransportsektor.

Også det fælles vejtransportkontor i Bruxelles, der tæller tyske BGL, franske FNTR og den nordiske organisation NLA, bifalder afgørelsen. ”Vi ser dette som en stærk bekræftelse af forpligtelsen til at sikre lige konkurrence og bekæmpe social dumping i europæisk vejgodstransport,” hedder det i en pressemeddelelse fra kontoret.

Manglende konsekvensanalyse bør iværksættes

Det eneste punkt, hvor sagsøgerne fik medhold, var spørgsmålet om, hvorvidt køretøjer skal returnere til registreringslandet hver ottende uge. Domstolen fandt ikke, at Europa-Parlamentet og Rådet havde godtgjort, at de rådede over tilstrækkelige oplysninger til, at de kunne vurdere proportionaliteten i kravet, da kravet blev vedtaget.

Fælleskontoret – og DTL – er dog af den opfattelse, at den manglende konsekvensanalyse straks bør iværksættes med henblik på at få ændret lovgivningen igen. ”Vi mener, at en sådan formel fejl ikke bør bruges til at stride imod interessen for fair konkurrence i Europa,” udtaler BGL, FNTR og NLA, der også mener, at returneringskravet blandt andet bekæmper en praksis med ”bekvemmelighedsflag.”

Annullationssøgsmålet, med det formål at få vejpakken afskaffet, blev anlagt ved Domstolen af Litauen, Bulgarien, Rumænien, Cypern, Ungarn, Malta og Polen. Vejpakken blev i 2020 vedtaget af Europa-Parlamentet og Rådet.

EU-domstolens pressemeddelelse