- Jeg ville skrotte vejafgiften i den nuværende form og sætte benzin- og dieselafgiften op.
Svaret faldt prompte fra DTL's adm direktør Erik Østergaard på åbningsdebatten på Transport 2025 i MCH Messecenter Herning, da panelet blev spurgt om, hvad de ville gøre som transportminister.
- Med vejafgiften taler vi om 3,7 mia., der skal opkræves af vognmændene, som så skal opkræve kunderne for at få 1,5 mia. i kassen. Det er en bindegal og sindssygt dyr måde at opkræve skat på.
Og vejafgiften er ikke fremmende for mere klimavenlig transport i modsætning til nogle af de politiske argumenter bag afgiften, ifølge DTL-direktøren.
- Der er ingen grøn omstilling indbygget i vejafgiften. Vi har ca. 2 procent af den tunge transport, der kører på el, men vejafgiften skubber ikke den udvikling på vej.
Regler skal fremme produktivitet
Debatten stod mellem adm. direktør i DTL- Danske Vognmænd Erik Østergaard, adm. direktør i Dansk Person Transport Michael Møller Nielsen og formand for ITD John Skovrup, som blev sat i scene af den kendte TV2-studievært Cecilie Beck, som bad deltagerne belyse forskellige problemstillinger i forbindelse med vognmandens hverdag.
En af de problemstillinger er bureaukrati, slog Erik Østergaard fast.
-Transporterhvervet er et af de mest gennemregulerede erhverv, vi har i Danmark, fx arbejdstid, køre-hviletid, vægt- og dimensioner og hele det grønne område. Det er altsammen reguleret hver gang, vognmandens lastbil kører ud af garagen, hvor man så er omfattet omfattet af både EU-regler og danske regler. Det lægger en dyne af bureaukrati ud over erhvervet, som det kræver ressourcer at kunne leve op til, sagde han.
Adspurgt om han så ikke bilfaldt, at transportminister Thomas Danielsen turnerer i medierne med historien om, at han har afskaffet 25 procent af reglerne på transportområdet, var DTL-direktøren dog forbeholden.
- Transportministeren ville jo afskaffe regler, som vi i mange år har arbejdet for at indføre, fx varebilreglerne, som vi har ønsket af flere grunde, sagde han og fortsatte:
- Da jeg kom til DTL for 20 år siden, hørte jeg fx om særtransportbekendtgørelsen og det gør jeg stadig, så det handler om en permanent justering af de her regler.
I sidste ende skal reglerne tjene branchen, således at transporterhvervet kan blive mere produktivt.
- Bureaukrati presser konkurrencedygtigheden, og branchen skal blive mere produktiv. Lad os nu få nogle regler, der er tidssvarende fx ift. vægt og akseltryk. Det ville gøre vognmandens hverdag enklere, og så vi kan transportere gods mere effektivt.