Del

DTL: På tide at flytteydelser kommer under boligjobordningen

Regeringen har i dag lanceret flere nye initiativer, der på den korte bane og hurtigst muligt skal hjælpe de danskere, der lige nu er ramt på deres levebrød og livsgrundlag, igennem krisen. Det indebærer også en lempelse af boligjobordningen. Men hensynet til flytteydelserne mangler mener DTL – Danske Vognmænd.

Regeringens midlertidige lempelse af boligjobordningen i 2021 giver privatpersoner mulighed for blandt andet at fradrage op til 6.400 kr. pr. person for serviceydelser. Loftet for serviceydelser hæves til 25.000 kr., og skatteværdien af fradraget øges således til 35 pct. for serviceydelser. Det vil koste staten ca. 340 mio. kr. i 2021, fremgår det af Finansministeriets beregninger.

Fradragsret for privatflytninger

Men staten kunne passende give indholdet af serviceydelserne et eftersyn og herunder medtage flytteydelser for private, mener DTL’s adm. direktør Erik Østergaard: - Som det er nu, er de serviceydelser, der er omfattet af fradragsretten, begrænset til almindelig rengøring, vinduespudsning, børnepasning og almindeligt havearbejde m.m. DTL har flere gange slået på tromme for, at man vil kunne hjælpe det trængte flytteerhverv ved at give fradragsret for privatflytninger. Det er på tide, at denne serviceydelse bliver omfattet af boligjobordningen.

Flyttebranchen er nemlig presset i øjeblikket – både hvad angår erhvervsflytninger og privatflytninger. Boligsektoren, hvad enten det er leje- eller ejerboliger, har oplevet stærke nedbremsninger, og det går naturligvis ud over flytteaktiviteten. Og kunne flytteydelserne komme under boligjobordningen, som det er tilfældet i Sverige, vil det ikke bare hjælpe erhvervet men også forbrugerne, mener Erik Østergaard:

Effekt på sort arbejde i Sverige

- Erfaringerne fra Sverige har vist, at det har en begrænsende effekt på det sorte arbejde, når almindelige forbrugere kan vælge en billig, men skattebetalende, flyttemand frem for baggårdstyper, der ikke har orden i sagerne. Befolkningen har før i pressen stiftet bekendtskab med tvivlsomme flyttefirmaer, der snyder og svindler de private kunder. Det kan vi samtidig forhindre ved, at regeringen giver dette incitament for borgerne til at vælge en virksomhed med orden i tingene, udtaler Erik Østergaard.

DTL’s specialforening Dansk Møbeltransport Forening organiserer i dag ca. 75 flyttevirksomheder og er den førende brancheforening for flyttebranchen. Samtidig er DMF kundens garanti for høj faglig standard: Alle flyttemænd i DMF efterlever DMF´s Almindelige Vilkår, som er en betingelse for at være optaget i foreningen.