Del

DTL: Kun udenlandske køretøjer skal omfattes af papirvælde

I Sverige er kun udenlandske køretøjer omfattet af kravet om dokumentation i form af leasingaftaler og ansættelseskontrakter ved kørsel i lejede og leasede køretøjer. DTL opfordrer nu hjemlige myndigheder til at hente inspiration i nabolandet for at lette dokumentationsbyrden for danske vognmænd.

DTL foreslår nu en svensk løsning på en sag, som de seneste måneder har givet anledning til hovedbrud hjemme hos transportvirksomhederne, på organisationsgangene og i myndighedskontorerne. Nemlig reglerne om brug af lejede køretøjer uden fører til godskørsel for fremmed regning. For i modsætning til i Danmark er det i Sverige nemlig kun udenlandske køretøjer, som er omfattet af reglerne om at medbringe leasingkontrakt og chaufførens ansættelseskontrakt eller lønseddel. 

Og det bør give anledning til, at de hjemlige myndigheder kigger mod Sverige for at finde en tilfredsstillende løsning for danske transportvirksomheder, mener erhvervspolitisk chef i DTL, Ove Holm. 

- Vi er opmærksomme på, at Færdselsstyrelsen er i gang med at udføre et såkaldt nabotjek for at undersøge, hvordan reglerne administreres i lande, vi normalt sammenligner os med. I den sammenhæng er det oplagt at kigge på Sverige, hvor man har et regelsæt, som ikke belægger vognmændene med den enorme og overflødige dokumentationsbyrde, som vi desværre ser herhjemme, og, som tingene står, reelt betyder, at danske vognmænd og chauffører skal køre rundt med leasing-dokumenter, fysisk eller digitalt, siger Ove Holm. 

Broget billede i andre lande 

Som tidligere omtalt her i bladet (nr. 5, 2024) er Danmark det eneste EU-land, hvor myndighederne har gennemført så strikse krav til dokumentation ved kørsel i lejede og leasede køretøjer, som det er tilfældet i godskørselsbekendtgørelsen. 

Efter et møde med bl.a. DTL i maj har Færdselsstyrelsen foretaget en bred nabohøring for at undersøge de enkelte landes implementering af EU’s udlejningsdirektiv, som ligger til grund for reglerne. I starten af juli måned meddelte Færdselsstyrelsen så en række organisationer, herunder DTL, at resultatet af den undersøgelse viser “et mere broget og nuanceret billede end forventet”, og at styrelsen sammen med Transportministeriet derfor må bruge sommeren på at foretage yderligere vurderinger. 

Færdselsstyrelsen forventer at komme med en ny udmelding om sagen i slutningen af august. 

DANSKE VOGNMÆND har forgæves kontaktet Færdselsstyrelsen med henblik på et interview med styrelsens vicedirektør om bl.a. løsningen på sagen om dokumentationskravet.  

 

DET SIGER DE DANSKE REGLER

Den 1. juli 2023 trådte nye regler i godskørselsbekendtgørelsen i kraft om brug af lejede køretøjer uden fører til godskørsel for fremmed regning. Reglerne stiller krav om, at man skal medbringe køretøjets lejekontrakt og førerens ansættelseskontrakt under kørslen. 

Kilde: Færdselsstyrelsen. 

DET SIGER DE SVENSKE REGLER

Kun udenlandske køretøjer er omfattet af reglerne om dokumentation. Følgende dokumenter medbringes i køretøjet:

  • Førerens ansættelseskontrakt eller lignende dokument, hvoraf det fremgår, at chaufføren har løbende ansættelse hos indehaveren af godskørselstilladelsen, hvis den, der fører køretøjet, ikke selv er indehaver af tilladelsen.

  • Brugsretsaftalen eller en kopi/del af denne, som indeholder oplysninger om køretøjets registreringsnummer, køretøjets ejer, hvem der har brugsret samt aftalens startog slutdatoer.

Kilde: Sveriges Åkeriföretag/Transportstyrelsen. 

Læs artiklen i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 6, 2024