10 mio. kroner vil det koste at lægge 30 cm til modulvogntogskombinationerne for at tilgodese længere, aerodynamiske førerhuse. Pengene, som nu er bevilget af aftalepartierne bag den fortsatte forsøgsordning med modulvogntog, skal bruges til diverse ombygninger af vejnettet. Der skal laves vejtilpasninger i visse situationer, især ved skarpe sving og primært på det kommunale vejnet.
Lastbilmærker og vognmænd udelukkes
- Det er et godt initiativ, mener DTL’s adm. direktør Erik Østergaard. Men han savner højere ambitioner, der kan tilgodese endnu større kapacitet og dermed fremme den grønne omstilling endnu mere:
- Der skal ikke herske tvivl om, at vi generelt er tilfredse med, at man nu tager hul på bylden med at få forlænget modulvogntogene, så der kan spares brændstof med mere aerodynamiske førerhuse. Men når forlængelsen stopper ved de 30 cm, udelukker man visse lastbilmærker. Fx har DAF været foregangsvirksomhed på at udvikle førerhuse, der sparer brændstof. Men de har en ekstra længde på mere end 30 cm.
DTL-direktøren tilføjer, at den begrænsede forlængelse også kan hæmme de vognmænd, der bl.a. på grund af den store efterspørgsel efter gode chauffører godt vil købe lastbiler med lidt større førerhuse. En tendens, der har afspejlet sig i designet hos flere bilmærker.
Se på batteridrift og svenske regler
Erik Østergaard efterlyser desuden, at der politisk tages hensyn til den rivende udvikling, der er i gang med de elektriske trækkere: - Vognmændene bør allerede nu kunne køre med batteridrevne trækkere som trækkraft for et standard modulvogntog. Det betyder minimum 26,50 meter som totallængde, da de elektriske trækkere er længere på grund af batteripakken.
Dertil kommer udviklingen i Sverige, hvor nye køretøjsregler træder kraft den 15. april. Regler, som DTL flere gange har anbefalet, at politikerne skeler til, hvis der for alvor skal komme fart i den grønne omstilling:
- I Sverige tilpasser man materiellet til vejene. I Danmark mener man, at der skal bruges hundredvis af millioner kroner på ombygninger af infrastrukturen for at tillade vogntog over de 25,25 meter. Svenskerne tillader nu de tre nordiske modulvogntogskombinationer i længder på op til 27 meter. Her bør Danmark følge trop, fastslår Erik Østergaard.