Lovforslaget bliver nu udskudt til fremsættelse i januar eller februar 2022. Det meddelte Transportministeriet officielt i går aftes, torsdag, efter et møde med branchen, herunder DTL - Danske Vognmænd, tidligere på dagen.
Det skyldes, at EU-Kommissionen, efter en dialog med den danske regering, forventes at anerkende, at Danmark kan fortsætte med at lade arbejdsmarkedets parter stå for kontrollen af arbejdstidsreglerne. Regeringen vil gå i nærmere dialog med FH og DA om den konkrete udformning af lov om arbejdstid.
- Der har været stor usikkerhed om konsekvenserne for vognmandsvirksomhederne og deres chauffører af det ret drastiske skifte i kontrollen fra arbejdsmarkedets parter og over til myndighederne, og det er meget glædeligt, at nu har vist sig ikke at være nødvendigt”, siger DTL - Danske Vognmænds adm. direktør Erik Østergaard, der samtidig roser såvel transportminister Benny Engelbrecht og embedsværket for at lytte til branchens reelle bekymringer.
- Det er stærkt, at den danske arbejdsmarkedsmodel på denne måde respekteres af EU-Kommissionen, og at der nu i ro og mag kan findes en god, praktisk løsning mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter i Danmark, siger DTL-direktøren og fortsætter:
- Vi ser i øvrigt frem til, at der holdes fast i den risikobaserede kontrol, der målrettes de virksomheder, som har alvorlige eller gentagne overtrædelser af køre-/hviletidsreglerne, og at vi undgår dobbeltstraf,” slutter Erik Østergaard.