Del

DTL-debat om social dumping varmede op til EP-valg

Det var stærkeste opstilling af EP-kandidater der i dag debatterede EU's rolle i problemerne med unfair konkurrence og social dumping i forbindelse med DTL-Danske Vognmænds generalforsamling på Hotel SAS Radisson Scandinavia i København

Optakten til debatten havde længe taget form: For få uger siden adresserede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) problemerne med unfair konkurrence og bruge af lavtlønschauffører på sin facebook-side. I Sidste uge kom regeringen med et udspil med 63 punkter – heraf et par håndfulde der skal dæmme op for social dumping. Og  Anders Vistisen (DF) annoncerede præsentationen af 29 helt konkrete punkter, hvormed Danmark kunne etablere et effektivt bolværk mod social dumping.

Sammen med efterårets skandalesag fra Kurt Beiers filippiner-slumlejr i Padborg samt EU's vanskeligheder med at opnå enighed om de såkaldte Vejpakker, var der tale om ”the perfect storm” for ordstyrer Rasmus Jønsson, politisk kommentator og tidligere særlig rådgiver for Magnus Heunicke, da han gav ordet til de ikke indre end ti parti-kandidater til Europa Parlamentsvalget.

Det blev en livlig debat om styrker og svagheder ved EU-beslutningsprocesserne og om de nationale behov for at beskytte sine egne interesser og sig eget arbejdsmarked mod unfair konkurrence og social dumping.

DTL-direktør: Er den frie bevægelighed gået for vidt?

Bag kandidaterne sås billeder fra blandt andet Kurt Beiers filippinerlejr i Padborg, så de DTL-delegerede og debattørerne ikke kunne være i tvivl om det alvorlige bagtæppe, som debatten udspillede sig på bagrund af.

Og der blev da også gået til stålet i meningsudvekslingerne mellem kandidaterne. At temaet ikke bare slog an, men også slog gnister, var man ikke i tvivl om.

Anders Vistisen (DF) stod med et dugfrisk udspil med næsten 30 konkrete punkter til hvordan Danmark allerede fra næste folketingssamling kan vedtage lovgivning, der effektivt vil lukke ned for lavtlønschauffører i unfair konkurrence på de danske veje. Men Vistisen blev mødt med kritik af, at Dansk Folkeparti ikke havde stemt samlet for vejpakkerne. - Vi har arbejdet med det her i op til flere år, lød svaret fra Vistisen.

DTLs administrerende direktør, Erik Østergaard to ordet og spurgte debattørerne, hvorvidt den frie bevægelighed er gået for vidt, med henvisning tallene for arbejdstilladelser til lavtlønnede ikke-EU-chauffører, som har nået 125.000.

- Ja! Det er jo grotest, at man fx kan få arbejdstilladelse i Polen, uden nogensinde at opholde sig i Polen, som vi har set i forbindelse med bl.a. Padborg-sagen, svarede Rina Ronja Kari.

EU har lavet problemerne

Også DTL's mangeårige bestyrelsesmedlem og vognmand, Poul Jørgensen, havde også brug for at føle EP-kandidaterne på tænderne, og spurgte hvad det bedste våben er mod social dumping i transport - nationale regler eller EU?

Anders Vistisen: - EU har lavet problemet, så EU skal også være med til at løse problemet, men det har vi ikke tid til at vente på. Man kunne jo fx starte med fx at sætte ind mod skuffeselskaber i Polen. Men det er både og - ikke enten eller. man kan godt stemme på status quo og morten helveg hvis i vil have mere af det samme.

Der udviklede sig lidt skyttegravskrig mellem debattørerne.

Morten Helveg: - Stemmer I på Anders Vistisen, så får I også det dårlige selskab han er havnet i, i gruppen med bl.a. italienske Salvini.

Hertil svarede Vistisen: - Man kan godt stemme på status quo, så hvis I vil have mere af det samme, så stem på Morten Helveg.

Således blev der plads til både politisk debat med substans og godmodigt politisk drilleri.