Del

Der er langt fra Bagsværdvej til Bruxelles

DANSKE VOGNMÆND var med, da en gruppe yngre danske transportledere i starten af juni sammen med tyske, franske og norske kolleger besøgte EU-systemet bl.a. for at få svar på, hvad de skal gøre med den grønne omstilling.

Sidst Thor Stenberg var i Bruxelles, gik han på handelsskole, og der stod 1999 på kalenderen. Klassens lærer havde arrangeret et besøg hos daværende medlem af Europa-Parlamentet Bertel Haarder (V) for at give de unge mennesker en smagsprøve på, hvordan politik blev til EU. 

Næsten et kvart århundrede senere en torsdag morgen i starten af juni er Thor Stenberg igen på vej til Bruxelles denne gang sammen med seks kolleger fra danske transportvirksomheder. De er en del af “Young Entrepreneurs in Road Transport”, en delegation af yngre transportledere fra virksomheder i Tyskland, Frankrig, Norge og Danmark, som over to dage skal besøge EU-systemet. 

Udover sine kolleger har Thor Stenberg en vis skepsis som rejsefælle inden afgangen til Bruxelles. 

- Jeg kunne godt tænke mig at høre politikerne dernede om, hvordan vognmænd i Danmark skal forholde sig til det, de beslutter. Betyder det fx, at vi kan blive udkonkurreret af andre, som ikke har samme grønne ambitioner som os? spørger han, der bl.a. har ansvar for indkøb af nye biler og opbygninger i Stenberg Transport i Kongens Lyngby. 

Kulturchok 

Nordic Logistics Association (NLA) har arrangeret besøget sammen med søsterorganisationerne BGL og FNTR fra Tyskland og Frankrig. Efter en kort velkomst for de knap 40 deltagere på de tre organisationers tætpakkede fælleskontor er der møder med flere parlamentarikere i Europa-Parlamentet, heriblandt danske Bergur Løkke Rasmussen fra Moderaterne. 

Han undskylder allerede inden mødet, at han snart skal haste videre til lufthavnen. Én af tilhørerne når dog at spørge ham, hvad man skal gøre ved den store europæiske chaufførmangel, som alene i Tyskland andrager 100.000. Han lover at arbejde for større fleksibilitet på kørekortsområdet og vil gerne være med til at tale erhvervet op. 

Så dukker formanden for parlamentets transportudvalg, Karima Deli fra den grønne parlamentsgruppe, op. På svært forståeligt engelsk med stærk fransk accent gør hun rede for sit syn på dekarbonisering og transport, som kun Enhedslisten og Alternativet ville kunne støtte på Christiansborg. En stor del af deltagerne lytter måbende og ligner nogle, der har fået en dosis kulturchok. 

Men NLA’s direktør Torsten Laksafoss Holbek understreger efterfølgende, at formandens synspunkter har opbakning i en større del af Europa-Parlamentet. 

- Det er den politiske virkelighed, vi arbejder i, når vi varetager de nordiske vognmænds interesser, siger han. 

Fælles udfordringer er øjenåbner 

Flere af de danske deltagere skal lige sunde sig bagefter i elevatorkøen i parlamentets korridorer. 

- Man skal i hvert fald have tålmodighed for at arbejde med nogle af dem der, bemærker Mikkel Pedersen, der er ansvarlig for salg og administration hos Autobude i Hedensted. 

En af de tyske deltagere fra gruppen påpeger, at han ville ønske, politikerne ville spørge de unge gæster fra transporterhvervet, hvad de ønsker, fremfor at EU-politikerne blot ensidigt delagtiggør dem i egne tanker på bl.a. det grønne område. 

For Lone Henriksen, der er kørselsleder hos J. Jensen i Lynge, er der dog også positive elementer. 

- Vi har jo bl.a. hørt, at der er store fælles udfordringer for danske, tyske og franske transportvirksomheder som fx chaufførmanglen, og det er en øjenåbner. 

Bureaukrater taler vognmændenes sprog  

Ved fællesmiddagen for den samlede delegation nær Bruxelles' Grand Place om aftenen tales der ivrigt på engelsk på tværs af de blandede borde om både transporterhverv og privatliv. 

Næste morgen mødes de skandinaviske deltagere med transportattaché Eva Maria Gram fra den danske repræsentation. Hun fortæller bl.a. om arbejdet med vægt- og dimensioner og mulighederne for at fragte mere gods på modulvogntog. 

Deltagerne er engagerede og diskuterer med den danske diplomat, som indirekte udtrykker forståelse for de danske vognmænds sag. Hun drypper dog også malurt i bægeret ved at gøre opmærksom på, at en del af venstrefløjen i parlamentet og flere europæiske lande arbejder på at flytte stadig mere godstransport fra vej til jernbane. 

Diskussionen kommer ind på chaufførmanglen, og en deltager vil vide, om det betyder adgang for chauffører fra Centralasien. Flere giver udtryk for, at forslaget om at give 17-årige et kategori C-lastbilkørekort skal udvides. 

- Ellers kan de jo kun køre en trækker, lyder pointen samstemmende hen over morgenkaffen. 

Til afslutning er der fællesmøde for hele delegationen med en tysk repræsentant for EU’s rumænske transportkommissær Adina Valean i delstaten Bayerns EU-repræsentation i et imposant kompleks lige bag Europa-Parlament. 

Ligesom på dagens første møde er det tydeligt, at bureaukraterne i EU i højere grad end de folkevalgte parlamentsmedlemmer taler vognmændenes sprog. Den tyske diplomat understreger dog, at EU’s Green Deal fx betyder, at der fra 2035 ikke længere forhandles køretøjer på fossile brændstoffer. 

Efter afsked med sine nye bekendte og europæiske kollegaer konkluderer Thor Stenberg på vej mod lufthavnen: 

- Det er jo paradoksalt og nærmest komisk som i en film, at vi har hørt, at tingene kan tage fem år hernede, før det bliver til noget politisk, og alligevel løber de alle sammen afsted for at nå næste møde. Men for os er tid penge. Vi er vant til, at tingene foregår mere effektivt, siger han. 

- Der er bare langt fra Bagsværdvej til Bruxelles. 

 

BLIV EN DEL AF DTL’S UNGE-NETVÆRK

Er du ansat i familiens vognmandsforretning, har du et ledende transportjob med relation til transportbranchen, eller går du med en drøm om at blive vognmand i fremtiden? Så er DTL Ungdom et netværk for dig. Netværket findes både vest og øst for Storebælt. Kontakt konsulent Jens Bækgaard for info på jeb@dtl.eu 

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 5, 2023