DTL bliver med jævne mellemrum kontaktet af medlemmer, som får tilsendt fakturaer på ydelser, de aldrig har modtaget eller nogle gange overhovedet bestilt. Selvom der bliver protesteret over fakturaen, bliver sagen sendt til inkasso, hvis betalingen udebliver. Nu har DTL anmeldt afsenderen af nogle af fakturaerne, Danske Nichemedier, til politiet.
- Vi har på det seneste fået en række henvendelser vedr. virksomheden Danske Nichemedier, som udsender fakturaer på abonnementer på blade mv., som navnemæssigt lægger sig tæt op ad kendte medier i bl.a. transportpressen. Et af dem hedder fx Transportavisen. Abonnementer, som medlemmerne nogle gange slet ikke har bestilt, fortæller John Roy Vesterholm, der er chefjurist i DTL.
- At man aldrig har modtaget eller modtager nogen ydelser eller i visse tilfælde lavet nogen aftale om abonnement, annoncering og lignende stopper desværre ikke folkene bag opkrævningerne. Vi har set et eksempel på, at Danske Nichemedier sender en rykkerskrivelse uden, at der har været nogen forudgående kontakt om abonnement. Selvom der bliver protesteret og bedt om dokumentation for den indgåede aftale om abonnement, så modtager man det aldrig, og sagen bliver uden videre sendt til inkasso. I andre tilfælde er der indgået en tale om abonnement, men man modtager ikke login til det abonnement, som man har betalt for, siger han og oplyser, at bl.a. Nordiske Medier og Landbrugsmedierne tidligere har været ude og advare mod falske fakturaer, dengang fra firmaet bag Danske Fagblade, men personkredsen er den samme som bag Danske Nichemedier.
- På den baggrund og for at få stoppet den praksis har vi fundet det nødvendigt at melde Danske Nichemedier til politiet, fortæller han.
Truer med sagsanlæg
Danske Nichemedier afviser at svindle med fakturaer: “Alle vores salg bliver optaget igennem vores ringesystem Adversus, så vi har dokumentation på de pågældende aftaler”, hævder firmaet i en henvendelse til DTL, hvor de også truer med retlige skridt, hvis DTL ikke trækker beskyldningerne om fakturasvindel tilbage.
Det har John Roy Vesterholm og DTL ingen planer om. Han har dog et råd til medlemmer, som bliver præsenteret for falske fakturaer, regninger for ydelser de aldrig modtager eller abonnementer, de har svært ved at komme ud af:
- Kontakt DTL for vejledning. Og husk på, at det altid er sælger, der skal dokumentere, at der er indgået en aftale om abonnement, annoncering eller lignende. Det er ikke tilstrækkeligt, at vedkommende siger, at han har talt med en medarbejder i telefonen og aftalt bestilling.
SÅDAN SIKRER DU DIG BEDRE MOD SVINDLERE
- Kontrollér alle fakturaer grundigt.
- Check om der overhovedet er bestilt annoncering/abonnement.
- Vær påpasselig med at indgå aftaler med telefonsælgere.
- Undersøg sælgerens firma/ adresse og evt. telefonnummer omhyggeligt.
- Betal som hovedregel ikke for en ydelse, som ikke er leveret.
- Kontakt DTL for vejledning, hvis falske opkrævninger følges op af trusler om inkasso, når de ikke betales.