Del

Danmarks første elektriske slamsuger

Slamsugervirksomheden Leif M. Jensen A-S har netop fået leveret en ny elektrisk Volvo FL, som er opbygget med et helt nyt elektrisk drevet slamsugeraggregat. Virksomhedens direktør Lykke M. Jensen mener, det har lange udsigter før alle virksomhedens biler kører på batteri.

Leif M. Jensen A-S’ nye elektriske lastbil med slamsugeropbygning er den første af sin art.

DANSKE VOGNMÆND har spurgt direktør Lykke M. Jensen, hvorfor man kastet sig ud i at købe en eldrevet løsning, der i runde tal er dobbelt så dyr, som hvis man havde købt en traditionel dieseldrevet slamsuger.

- Det er dels fordi, vi altid har haft ry for at gøre tingene først og for at være innovative. Og så må vi bare erkende, at ellastbiler bliver en del af fremtiden. Så vi vil på et eller andet tidspunkt alligevel blive tvunget til at omstille til el, hvis vi vil køre i de formentlig kommende nulemissionszoner rundt om i landets byer. Vi er nødt til at gøre de nødvendige erfaringer, inden det sker, siger hun, der heller ikke er blind for markedsføringsværdien af at være first mover på grøn teknologi:

- Det kan da være en fordel for os at vise, at vi har sådan en bil. Nu er jeg så spændt på, om vores kunder i det offentlige mener deres pæne ord om grønne løsninger og tilvælger vores lidt dyrere elektriske slamsuger, eller om de vælger den konventionelle og billigere dieselbil.

Svært at være grøn vognmand

Det er ikke let at være grøn og ville det rigtige i forhold til klimaet.

- Vi vil gerne være grønne, og vi har talt om løsninger med brint og gas. Men jeg synes ikke, der kommer noget brugbart fra politisk side. De virker i tvivl, siger Lykke M. Jensen og understreger, at meget skal ske før, virksomheden kan konvertere til grønne løsninger i stor stil.

- For det første skal prisen på ellastbiler helt klart ned. Det samme skal elpriserne. Så skal det være nemmere at lade ude i byen. Endelig skal rækkevidden på batterierne op, siger hun og påpeger en nyligt tilkommet omgang grus i maskineriet:

- Den kommende kilometerafgift vil desværre gøre det endnu sværere for os at omstille, fordi bilerne er så dyre i anskaffelse. Jeg mener i øvrigt heller ikke, at markedet er indstillet på at betale den merpris, der vil komme, hvis slamsugerne er elektriske.

Dette sagt er næste investering i grøn teknologi allerede i virksomhedens kikkert:

- Vi har option på den første elektrisk drevne treakslede slamsuger, der produceres til det danske marked. Om, det bliver til noget, er ikke til at sige. Vi kan ikke beslutte os, før vi kender bilens specifikationer herunder ikke mindst dens rækkevidde. Og så skal vi også lige have nogle erfaringer med den bil, vi lige har anskaffet, siger Lykke M. Jensen.

Kandidat til Den Grønne Transportpris

Som nok en konsekvens af købet af den elektriske slamsuger er Leif M. Jensen A-S en af kandidaterne til Den grønne Transportpris, som er indstiftet af DTL – Danske Vognmænd og Jyske Finans A/S. Prisen, hvor vinderen foruden æren også får 25.000 kroner, uddeles på Transport 2023 i Herning i april måned.

Teknikken bag den nye slamsuger

Det komplette køretøj har en totallængde på lidt over syv meter og en tank med en volumen på fire m3. Bilen er dedikeret til at udføre alle små spule- og sugeopgaver i tætbefolkede områder. Bilens chassis er en Volvo FL 4x2 Electric 16T og er udrustet med en elmotor, som kan yde op til 220 hk (peak) v./ 10.000 o/m eller 175 hk kontinuerligt. Motoren er direkte koblet til en to-trins automatiseret gearkasse.

Prisvinder

Bucher CityFlex C40e, står bag slamsugerteknologien på bilen. Det er den første elektriske slamsuger, udviklet til opgaver i byzoner, og den har allerede vundet Innovationsprisen, der uddeles af brancheforeningen Maskinleverandørerne.

Med CityFlex C40e kan vi reducere CO2-udledningen, og samtidig skaber vi et bedre arbejdsmiljø for operatøren med lavere støj, god ergonomi og høj sikkerhed, siger Jacob Grindsted, salgs- og servicedirektør hos Bucher Municipal A/S.

- Vi har arbejdet tæt sammen med Volvo Trucks om udvikling af den første elektriske CityFlex. Resultatet er en effektiv og miljøvenlig maskine, der bruger Volvos veldokumenterede batteriteknologi og Buchers erfaring fra mere end 500 CityFlex anlæg. Og ja, den kan løse en hel dags arbejde og så lade om natten, fortæller han, der tydeligvis har fået stillet spørgsmålet om batteriets holdbarhed nogle gange.

- Vi kan ikke sælge en slamsuger, der kun kan arbejde en halv dag, så vi skal kunne stole på batteriteknologien. Og der er Volvo Trucks den perfekte partner, siger han.

Bilens tank er opdelt i to rum, hvilket sker med et hydraulisk flytbart stempel, som sikrer, at vand og slam holdes adskilt. Tankens elektriske system er et 600 V højspændingssystem med fuldt eldrevne hydraulikmotorer til hele kloakrenseudstyret. Vakuumsystemet omfatter en CVS RSL 400 luftkølet pumpe med oliepumpe, der har en kapacitet på 5.750 l/m. Aggregatet styres af en CAN-BUS, hvor det hele styres via fjernbetjening, og til at overvåge det hele er der to digitale kontrolpaneler.

Ladestander fulgte med købet

Strømforbruget dækkes af fire batterier af typen LI-ion NMC fordelt med to i hver side af bilen. Batteriernes kapacitet er 265 kWh (SoC Window = 212 kWh). SoC Window står for State of Charge-Window, og det viser, hvor meget der reelt er til rådighed af batteriets kapacitet.

Udstyret omfatter et elektrisk kraftudtag på 400 volt, som yder op til 70 kW til slamsugeraggregatet. Vognen kan lade AC og DC. AC-ladning på op til 22 kW klares på 11 timer fra 0 til 100 procent. DC-ladning på op til 150 kW klares på to timer fra 0 til 100 procent.

Den nye lastbil vil fortrinsvis blive ladet op hjemme på firmaets adresse i Glostrup, hvor man har etableret en ladestander, som fulgte med ved købet af lastbilen. Er der behov for ladning ude, vil det komme til at ske, hvor der er mulighed for det.

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 8, 2022