Del

Broen over rute 26

For godt et år siden kørte en 85 tons tung vindmølletransport forkert og smadrede derefter ind i en bro over rute 26 ved Thisted. Nu vil særtransportører og kommunen have broen væk frem for at reparere den. Men Vejdirektoratet har hidtil slået sig i tøjret.

Broen, som fører den lille kommunale Thorstedvej over rute 26 ved Thisted ser ud, som om en kæmpe har taget en bid af den. Og sådan forholder det sig også. Sådan cirka. 

For en kold nat i februar brasede en 85 tons tung vindmølletransport ind i broen og smadrede en god del af brodækket. 

Det tog efterfølgende 12 timer at vriste vindmøllenav og blokvogn fri fra klemmen mellem brodæk og asfalt. Og efterlod broen uden en ordentlig bid betondæk. Siden har broen været ensporet og en slags kastebold mellem kommunen, som ejer vejen, og Vejdirektoratet, som ejer broen. 

Thisted Kommune og lokale erhvervsinteresser er stemt for at rive broen ned fremfor at få den repareret. Hvad Vejdirektoratet mener, er mere uklart. 

Riv broen ned! 

For Mark Kristensen, der er kranudlejer og særtransportør samt formand Thy Vognmandsforening og næstformand i DTL Kran-Blok Erfa fra kranfirmaet Tage Kristensen A/S i Hanstholm, er sagen klar: Riv broen ned. 

- Rute 26 er eneste vej ud og ind af Nordjylland nord for Limfjorden for høje og tunge køretøjer, for hverken broerne eller tunnellen ved Aalborg kan klare de tunge transporter. Broen over rute 26 er kun 4,5 m høj. Men ofte er transporterne højere end det. Så i mange år har vi været henvist til at komme rundt om broen over rute 26 ved Thisted via en ti km lang og snørklet omkørsel af små kommuneveje, siger han, der anslår, at to-tre af de store køretøjer hver dag må tage omvejen for at komme nord eller syd på. 

Transporterne er ud over den anseelige højde også ofte på 100 tons eller mere og kommer på omkørselsvejen gennem flere bebyggelser herunder landsbyen Sjørring. 

- Siden uheldet i februar har vi i vognmandsforeningen og i DTL Kran Blok Erfa sammen med kommunen prøvet at overbevise Vejdirektoratet om, at broen bør rives ned. For borgerne i landsbyen Thorsted, som hidtil har benyttet broen på deres vej til Thisted, kan i stedet tage en kort omkørsel. Men signalerne fra Vejdirektoratet har indtil nu været uklare, siger han og henviser derudover til Vejdirektoratets plan om at lave helt nye til- og frakørsler på rute 26, bare 200 meter fra den ødelagte bro. 

 Kommunen havde opgivet 

Thisted Kommune har i lang tid – også før uheldet i februar - været i dialog med Vejdirektoratet om en løsning på problemet med broen, som fører Thorstedvej over rute 26. Ønsket har også været drøftet med transportminister Thomas Danielsen (V) og med toppen i Vejdirektoratet. Det oplyser drifts- og anlægschef Eigil Haurum fra Thisted kommune. 

- Vi har uden held forespurgt, om broen kunne gøres bredere og forhøjes, så de høje, brede og tunge køretøjer kan passere. Efter ulykken i februar har vi spurgt om forsikringspengene – måske i kombination med den anlægsopgave, som Vejdirektoratet allerede har i gang et par hundrede meter fra broen – kunne finansiere, at broen blev helt fjernet. Men vi er blevet afvist med, at forsikringspengene ikke kan bruges på den måde, siger han til DANSKE VOGNMÆND. 

- Det er ikke ønskværdigt, at specialtransporterne skal køre ad små kommuneveje for at komme forbi broen. Vi så helst, at statens veje og de større tidligere amtsveje blev brugt til den slags transporter, siger Eigil Haurum, der også oplyser, at Vejdirektoratets manglende interesse i sagen havde fået kommunen til at kaste håndklædet i ringen. 

Vejdirektoratet ombestemmer sig - eller?  

Men senest har Vejdirektoratet tilsyneladende ombestemt sig. I en mail til DTL – Danske Vognmænd giver en repræsentant nu udtryk for, at det er op til kommunen, om broen kan fjernes eller ej. 

”Da den overførte vej er kommunens, og en nedrivning af broen kræver en vejlukning, mener vi, at du/I bør sende argumentationen til kommunen. Det er kommunen, der skal vurdere, om Thorstedvej kan lukkes permanent,” skriver teamleder Tine Gotthardsen fra Vejdirektoratets Bygværksforvaltning. 

Den oplysning er kommet bag på Eigil Haurum i Thisted Kommune. 

- Det er besynderligt, at det nu lige pludselig godt kan lade sig gøre, siger han og bemærker, at meddelelsen fra Vejdirektoratet ikke indeholder nogen garanti for, at broen faktisk kan komme væk. 

- Havde det være indstillingen fra Vejdirektoratet fra begyndelsen, havde broen for længst været væk, siger han og oplyser, at kommunen nu genoptager dialogen med Vejdirektoratet om at få broen fjernet, så de tunge transporter kan køre lige frem og tilbage mellem Nordjylland og Jylland syd for Limfjorden.  

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 9, 2024