Del

Absurd: Nysynet trailer blev indkaldt til syn

Vognmand Keld Hansen fra Bjarne Hansen & Søn Transport A/S oplevede tidligere på året at få indkaldt sin nyindkøbte og nysynede hænger til nok et syn. Uden at vide det havde han købt en brugt hænger, som skylder et syn.

Kan en hænger skylde et syn?

Ifølge Færdselsstyrelsen kan den. Og det var grunden til, at styrelsen tidligere på året indkaldte vognmand Keld Hansens nyindkøbte og nysynede hænger til… syn.

Den tidligere ejer af hængeren var nemlig udeblevet fra et syn. Og i juli valgte han at sælge den til Keld Hansen. I Færdselsstyrelsens optik gør det ikke nogen forskel, at hængeren blev synet i forbindelse med salget. Det skyldige syn følger med køretøjet og skal bare foretages, kræver styrelsen.

- Da jeg kører til hen og får synet hængeren i forbindelse med overtagelsen, spørger kontordamen, hvorfor jeg ikke har synet den og viser mig en ny synsindkaldelse. ”Du skylder et syn”, er beskeden, siger Keld Hansen.

Den ekstra synsforretning koster 750 kroner og tager tre-fire timer. Prisen og ulejligheden er egentlig ikke noget problem for Keld Hansen, men han forstår ikke logikken i, at et nysynet køretøj skal synes igen - bare fordi.

- Det er jo absurd, at jeg skal hæfte for, hvad en tidligere ejer har gjort eller ikke gjort. Hængeren blev synet i juli måned, og så giver det ikke mening at indkalde den igen i oktober. Der er jo tale om en dummebøde, siger Keld Hansen.

Ifølge Færdselsstyrelsen indfriede synet i forbindelse med overtagelsen ikke det skyldige syn, og styrelsen mener sig derfor i sin gode ret til at ind- kalde køretøjet til syn igen to-tre måneder senere.

Molbohistorie

DTL’s chefjurist John Roy Vesterholm har forespurgt i styrelsen, hvorfor alverden man skal til nyt syn så hurtigt efter det første syn.

- Jeg synes, det lyder som en molbohistorie og har meget svært ved at se den færdselssikkerhedsmæssige begrundelse for at indkalde et påhængskøretøj, som lige er blevet synet uden anmærkninger igen

så kort tid efter sidste syn uagtet forhistorien hos den tidligere ejer, siger han, og det skriver han også i sin henvendelse til Færdselsstyrelsens vicedirektør Jesper Høgh Bach.

Vicedirektøren svarer ikke selv, men det gør bilsagkyndig i Færdselsstyrelsen, Thomas Bork-Bigum. Han forholder sig ikke til, om genindkaldelsen er absurd eller ej. I stedet henviser han til reglerne:

”Da køretøjet er synet og godkendt i 2019, skulle køretøjet være synet og godkendt igen i 2020”, skriver han og konstaterer, at 2020-synet ikke blev foretaget og fortsætter:

”Da køretøjet ikke har været afmeldt i den mellemliggende periode, men bliver omregistreret i forbindelse med det godkendte syn den 30. juli 2021, hæfter den nye registrerede bruger af forpligtelserne vedrørende køretøjer, herunder forpligtelsen til at få køretøjet synet og godkendt eller afmeldt.”

Den bilsagkyndige kommer dog i slutningen af sit svar til DTL ind på en slags begrundelse:

”Hvis det var muligt at ændre en fremtidig synsfrist, selvom man fremstiller køretøjet til syn efter synsfristen, så ville man i disse tilfælde kunne snyde sig til længere tidsintervaller mellem sine syn.”

- Det kan ikke være rigtigt, at man kan skylde et syn, fastholder Keld Hansen. Hvad hvis jeg sætter hængeren i garagen i ti år? Skylder jeg så ti syn? spørger han.

I DTL er læren af historien klar:

- Når du køber en brugt hænger, så tjek lige, at der ikke gemmer sig skyldige syn i køretøjets synshistorik, siger John Roy Vesterholm.

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 11, november 2021