Del

4 ud af 10 chauffører oplever ugentligt chikane

Mange chauffører må, mens de udfører deres arbejde, finde sig i fuckfingre og det, der er værre, fra vrede medtrafikanter, viser rundspørge.

Fingeren. Tuden med hornet. Vrede tilråb. Overhalinger med efterfølgende opbremsninger. Listen med eksempler på chikanøs adfærd fra medtrafikanterne, som lastbilchauffører oplever, mens de udfører deres arbejde, er lang. 

En rundspørge, som DANSKE VOGNMÆND har udført blandt DTL’s medlemmer, viser, at fire ud af ti hver uge oplever vejvrede fra bilister og cyklister. I løbet af et år oplever to ud af tre negative reaktioner fra sure medtrafikanter. 

Når man spørger, hvorvidt chikanen/vejvreden er blevet bedre eller værre i de seneste år, så svarer 44 procent værre. Lige så mange svarer, at niveauet er, som det plejer. Ubetydelige tre procent svarer, at udviklingen er gået den rigtige vej i retning af mindre vrede og chikane. 

Lunten er blevet kortere 

Vognmand Niels Arhndt Nielsen fra Give er en af de vognmænd, som næsten dagligt oplever vrede medtrafikanter. Han er selvkører og færdes derfor i trafikken hver dag. 

- Jeg prøver jo at undgå at blive chikaneret, at være den ordentlige. Men folks lunte er blevet betydeligt kortere. Vi mangler forståelse for hinanden i trafikken. Desværre modarbejder vi mere hinanden, end vi hjælper hinanden. Og der skal ikke meget til, før man får både horn og lys, siger han og nævner rundkørslerne som eksempel. 

- De er jo lavet for at skulle kunne afvikle meget trafik. Men folk kører så hurtigt rundt, at det er svært at komme ind i dem. Og gør man det så alligevel, bliver der blinket og dyttet af bilister, som mener, man spærrer vejen for dem. Det oplever jeg dagligt, siger han. 

- I en anden situation blinker jeg og trækker ud i andet spor på den tresporede motorvej for at overhale en langsomt kørende lastbil. I stedet for at skifte til tredje vognbane og overhale, bliver en bagfra kommende bilist meget ophidset over min manøvre, og han hænger helt ind over instrumentbrættet for at give fingeren til mig, fortæller Niels Arhndt Nielsen. 

- Man bliver selv en smule hidsig, irriteret og frustreret, når man oplever den slags reaktioner. Det er jo en ond spiral. Vi prøver jo bare at udføre vores arbejde, siger han og understreger, at hensyn og forståelse for andre bliver vigtigere og vigtigere i takt med, at der bliver flere og flere biler på vejene. Som han siger: 

- Vi skal jo alle sammen være her. 

Dashcam i forruden 

Hos vognmand Jørgen Hansen fra JH Transport i Skjern har de kedelige oplevelser i trafikken ført til, at der nu er monteret dashcams i alle firmaets seks biler. 

- Kameraerne er sat op, så vi har dokumentationen i orden i forhold til politi og forsikring, hvis det går galt. Der, hvor det går over gevind, må politiet tage over, siger Jørgen Hansen og fortæller om en typisk chikanesituation: 

- På motorvejen må vi køre 79 km/t. Her oplever vi en gang imellem, at nogle overhaler os for derefter at bremse ned til måske 60 km/t. Når vi så forsøger at overhale igen, gasser de op, så vi ikke kan komme ind i det inderste spor igen. Hvorfor? De bilister er de værste, siger han, der også oplever at få fuckfingeren fra sure medtrafikanter. 

- Aggressive bilister har et problem. Jeg bliver ikke selv aggressiv, men chokeret. Går det galt, og jeg kører hen over dem, er det mig, som skal leve med det resten af livet. 

Vi er store irriterende idioter 

Chaufførerne hos vognmand Jan Åkerman fra Gørlev slås dagligt med sure medtrafikanter. 

- Jeg hører fra dem, at der næsten dagligt bliver givet fingeren. Der er især problemer ved sammenfletning og rundkørsler. Og der er vi bare nogle store irriterende idioter. Man skal jo prøve at være fleksibel. Sådan er det ikke altid. Når vi skal holde og læsse eller laste, når chaufføren dårligt nok at trække håndbremsen, før han får klar besked om, hvor stor en idiot han er. De tænker ikke over, at vi måske er på vej med varer til dem. Vi kommer ikke for at irritere. Nogle af chaufførerne bliver da frustrerede. Men hvad skal man stille op? spørger han. 

- En gang imellem ringer vrede bilister og klager til kontoret. “Han kører og slingrer”, siger de. Vi er jo store og dominerende på vejen. Så hvor meget, der om det, tvivler jeg på, men jeg siger så, at jeg tager mig af det. En enkelt gang er vi sågar blevet hængt ud på Facebook med billede og det hele, fortæller han. 

- Jeg synes, lunten er blevet meget kortere i trafikken. Alle er sig selv nærmest, siger Jan Åkerman.

Hver fjerde råber selv ad andre

30 procent af danskerne siger, at de inden for det seneste år er blevet råbt ad i trafikken, mens 23 procent har "fået fingeren" af en anden trafikant. Når det kommer til, om man selv gør det, er tallene lavere. 25 procent siger, at de selv har råbt ad andre, mens 15 procent indrømmer at have "givet fingeren" til andre i trafikken. 

Kilde: Epinion for Rådet for Sikker Trafik, 2020 

Sådan tackler du vejvrede

Undgå at blive vred på andre. Bevar roen, selvom du bliver forskrækket over en andens adfærd. Tænk over, at den anden næppe ønsker at genere dig med vilje. Husk, at vi alle kan lave fejl. Det hjælper ikke at blive vred. 

Hvis en anden bliver vred på dig: Husk på, at den anden nok blev forskrækket. Forhold dig roligt og prøv at nedtrappe situationen. Bliv siddende i bilen, hvis en anden er aggressiv overfor dig. Forlad stedet roligt og sikkert. 

Kilde: Rådet for Sikker Trafik 

 

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 5, 2023