Kras kritik af den omstridte vejafgift. Det var et af hovedpunkterne i den beretning, som DTL’s direktør Erik Østergaard i dag lørdag den 10. maj aflagde til DTL’s generalforsamling i Aalborg Kongres og Kultur Center.
- Der er begrænset grøn omstilling indbygget i vejafgiften. Man bruger ikke de forhåndenværende alternativer til el. Administrationen er fuld af fejl, og den administrative belastning i virksomhederne er stor. Afgiften skævvrider konkurrencen. Ergo bør afgiften skrottes, sagde han og erkendte i samme moment, at det næppe er realistisk og gentog et efterhånden gammelt forslag til alternativ til vejafgiften, nemlig en forhøjet afgift på diesel.
Når vejafgiften ikke betyder grøn omstilling, er det bl.a. fordi vognmændene i virkelighedens verden mangler alternativer til dieselolien, var direktørens pointe.
- Vi har i dag cirka to procent af den tunge transport, der kører på el, og den nødvendige ladeinfrastruktur er stadig ikke til stede, sagde han og efterlyste en mere robust planlægning og reelle incitamenter fra både EU og regeringen.
Efter DTL’s mening er vejafgiften en dyr måde at opkræve skat på, og regningen vil i sidste ende lande hos forbrugerne og belaste samfundet som helhed.
- Vejafgiften indvarsler sandsynligvis begyndelsen på et politisk paradigmeskifte hen imod beskatning af mobilitet. I takt med den stigende elektrificering af bilparken udhules statens provenu fra benzin- og dieselafgifter. Derfor ser vi, at staten søger nye indtægtskilder, sagde direktøren og fortsatte:
- Selvom lastbilerne nu er forsøgskaniner, er der stor sandsynlighed for, at personbiler på sigt også vil blive omfattet. Og at taksterne over tid sættes op. Også for ellastbiler.
Ros til ministeren
En række forbedringer af vægte og dimensionerne på de tunge køretøjer herunder ikke mindst to tons ekstra til de syvakslede vogntog fra 2027 samt en fremskyndelse af udbetalingerne af tilskud til grøn omstilling af den tunge transporter er blevet meldt ud af transportministeren. Forbedringerne er en kompensation for vejafgiften og gav anledning til en sjælden ros af transportminister Thomas Danielsen (V).
- Jeg vil godt benytte mig af lejligheden til at rose transportminister Thomas Danielsen og de partier, der i april indgik aftale om en ganske tilfredsstillende kompensationspakke, sagde han og understregede, at mange af forbedringerne har DTL gjort opmærksom på de seneste ti år.
- Men viljen og evnerne på Slotsholmen har været ringe, og meget afhænger af den til enhver tid siddende transportminister. Det er derfor med god ret, at jeg retter rosen mod den siddende transportminister. For ingen transportminister før ham har formået at få en sådan politisk aftale i stand, sagde Erik Østergaard.
Kaos ved betalingsanlægget
DTL’s største bekymring, når det gælder vejafgiften, vedrører håndhævelsen og kontrollen af vejafgiften for udenlandske lastbiler.
- Vi har gentagne gange påpeget svaghederne i systemet. Selvom vi i princippet kan sende regninger til udlandet, er det langt fra sikkert, at de bliver betalt. Desværre er der også en manglende mulighed for at hindre dårlige betalere i at køre ind i Danmark igen, selvom der er nummerpladescannere ved grænserne.
- Vi frygter derfor et kaos ved betalingsanlæggene, hvor udenlandske lastbiler, der bliver bedt om at betale eller vende om, vil skabe problemer. Det er derfor helt afgørende, at regeringen afsætter de nødvendige midler for at sikre en effektiv kontrol og håndhævelse, sagde Erik Østergaard og understregede, at der ikke må være forskelsbehandling mellem danske og udenlandske vognmænd.
Drop forældet regel
Også transportministerens kampagne for regelforenkling på transportområdet fik sig et kapitel i direktørens beretning.
- Generelt er vi i DTL positive over for smart regelforenkling, som både letter bureaukratiet og forbedrer branchens vilkår. Der er mange regler, der hæmmer vores erhverv. Transporterhvervet er et af de mest gennemregulerede erhverv, vi har i Danmark, fx arbejdstid, køre-hviletid, vægte og dimensioner og hele det grønne område. Det er alt sammen reguleret hver gang, vognmandens lastbil kører ud af garagen, hvor man så er omfattet af både EU-regler og danske regler, sagde han og nævnte en af de mest forhadte regler i DTL, 11 kg-reglen, der undtager transportører, der fragter gods under 11 kg pr. kolli, fra at overholde godskørselsreglerne.
- Den forvrider konkurrencen i varebilsbranchen. Vi har derfor naturligvis bragt et forslag om at droppe denne forældede regel op på et møde med transportministeren, sagde han.
Tak for samarbejdet
DTL skal have ny formand, og Erik Østergaard takkede den afgående formand Martin Danielsen for godt samarbejde.
- Tak til formanden for sin sidste beretning til denne forsamling. Og tak for samarbejdet gennem de sidste 11 år, Martin. Først som bestyrelsesmedlem, senere som næstformand og de seneste 11 år som formand. Det har været en stor fornøjelse. DTL’s kurs har der hele tiden været enighed om. Der har ikke været slinger i valsen. Det har vi arbejdet benhårdt efter i organisationen, og vi har gjort det klart for omverdenen, hvad DTL står for. Du efterlader et DTL på kursen, og det er vi alle glade for, sagde Erik Østergaard.