Del

Slå lærepladserne op

Mange vognmænd undlader at slå deres lærepladser op. Få nu gjort noget ved det og slå stillingerne op, opfordrer chefkonsulent Marianne Kragh fra Dansk Erhverv.

Høst de lavthængende frugter og slå jeres ledige lærepladser op.

Sådan opfordrer chefkonsulent Marianne Kragh i Dansk Erhverv vognmændene til at gøre for at lette på den anstrengte situation med mangel på arbejdskraft.

- Jeg hører jo, at vognmændene råber op om, at de mangler arbejdskraft, men de får ikke slået lærepladserne op. Slå nu jeres ledige stillinger op, siger hun og diverterer med et godt råd:

- Leder man efter en eller flere lærlinge, er det en god ide at gå ind på hjemmesiden lærepladsen.dk. Der er lige nu 200 elever, som er i gang med grundforløbet på transportuddannelsen. Det er alle nogle, som får brug for en læreplads. Der trykker man på knappen ”er du arbejdsgiver”. Så kan man kigge på cv’er på elever, der har lagt ansøgninger op. Man kan kontakte kandidaterne herindefra. Man kan også lægge sin jobannonce op. Erfaringen er desværre, at mange arbejdsgivere ikke har været inde og se her, siger Marianne Kragh, der også opfordrer til, at man hænger sit opslag op på den lokale erhvervsskole.

Kurt Rinhack, konsulent i DTL, er enig i, at vognmændene skal blive bedre til at slå lærepladser op.

- Vognmændene er vant til, at folk kommer selv for at høre, om de kan komme i lære. Men det gør de ikke mere. Derfor skal vognmændene selv være ude og markedsføre sig. Og det er de altså ikke så begejstrede for at skulle, siger han.

Sats på de voksne
- Transportbranchen har jo det problem, at vi ikke kan rekruttere de unge, før de nærmer sig de 18 år og kan tage kørekort, og der har andre brancher altså snuppet dem. Her er det en fordel, hvis man har et lager, hvor de unge kan arbejde og tage ved lære indtil kørekortet, siger Kurt Rinhack og foreslår, at vognmændene går ud og leder efter lærlinge blandt voksne kandidater.

- Dem på 25 år har altså stadig 50 år tilbage på arbejdsmarkedet. Og der er masser at tage af. Og de, som ikke fik en uddannelse, kan man få tilskud til at antage som voksenlærlinge. Tilskuddet ligger på 30 til 45 kroner i timen, siger han og anbefaler, at vognmændene henvender sig til de praktikpladskonsulenter, som Transporterhvervets Uddannelser har ansat til netop at skabe kontakt mellem virksomheder og jobcentre.

Marianne Kragh fra Dansk Erhverv erkender, at efterspørgslen på lærlinge og arbejdskraft til transportbranchen overstiger udbuddet.

- Der er ikke ret mange elever på transportuddannelserne, og cirka halvdelen af dem, som starter på et grundforløb, falder fra. Det er bl.a. derfor, at vi også nu satser på at få voksne til at interessere sig for branchen. Vi bliver bare nødt til at spille på flere heste, siger hun.

En konsekvens heraf er et nyt samarbejde mellem Dansk Erhverv og VEU-koordinatorer på arbejdsmarkedskontorerne rundt i landet. VEU står for voksenefteruddannelse. Samarbejdet skal få fat i de voksne, som ønsker at skifte spor i deres arbejdsliv, fx til transportbranchen.

- Samarbejdet er i sin spæde start, men tanken er, at vi i Dansk Erhverv skal knytte VEU-koordinatorer og konkrete virksomheder sammen, fortæller Marianne Kragh.

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 3, 2022, der udkommer på mandag.

Læs også: Få overblik over lærlinge og økonomi

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 3, 2022