Del

Lærlingeklub skal tiltrække flere til branchen

Velkommen i klubben

En af chaufførerne hos fragtmand Peder Olsen & Søn A/S i Odense har dannet en klub for virksomhedens lærlinge, som dels skal forbedre deres uddannelse og dels styrke deres tilknytning til virksomheden.

Tag med på besøg hos lærlingene i klubben på en travl dag.

--------------

16. maj 2022

Josefine Thomsen (18) tripper for at komme afsted på sin tur. Hun er chaufførlærling og kører dagligt distributionsture i det fynske for Peder Olsen & Søn A/S i Odense. Hun er udlært chauffør til næste forår, men kører allerede nu både med forvogn og kærre.

Der er et kort break denne ellers travle morgen i fragtmandshallen, for en af kollegaerne har lige haft fødselsdag, og så er der morgenbrød til alle. Men ikke for længe, for scannerne skal fordeles mellem chaufførerne, og varerne skal ud.

Chauffør og masterdriver Morten Jensen viser DANSKE VOGNMÆND rundt på virksomheden, mens han fortæller om virksomhedens nydannede lærlingeklub, som han er én af ophavsmændene til.

- Vi vil gerne øge kendskabet til, hvordan det er at tage en uddannelse som chauffør. Og gøre det mere attraktivt at være chaufførlærling. Det skulle klubben gerne medvirke til. Så vi laver en række små portrætter af vores lærlinge, som vi smider på hjemmesiden laerlingeklubben.dk. Vi prøver at vise, at chauffører ikke behøver at komme ud af en lang familietradition. Vores lærlinge har alle mulige baggrunde, køn og aldre. Og så arrangerer vi klubaftener med både socialt og fagligt indhold, siger Morten Jensen.

- Transportbranchen er en branche med højt til loftet, og vi vil gerne vise, at man sagtens kan blive en dygtig chauffør, selvom man fx er ordblind eller har været væk fra arbejdsmarkedet i noget tid, siger han.

Forskellige baggrunde

Josefine Thomsen er én af tre kvindelige lærlinge i lærlingeklubben, der tæller hele 19 lærlinge ud af virksom- hedens i alt 120 medarbejdere. Der er ikke særlig tradition for at blive lastbilchauffør i hendes familie, men det var det og ikke fx pædagog, hun ville være, da hun for et par år siden søgte læreplads hos Peder Olsen & Søn.

DANSKE VOGNMÆND har allerede holdt for længe på Josefine, så hun småløber over til sin lastbil, da foto- seancen er afsluttet.

Klubben tæller også Lasse Frahm, som er 20 år og går på forberedende grunduddannelse (FGU), hvilket betyder, at skolebænke og skolebøger ikke lige er hans kop te. Men så kan man lære chaufførfaget omtrent som i den gamle mesterlæreuddannelse. Og det gør han med entusiasme. Heller ikke i hans familie er der tradition for at blive chauffør. Men Lasse ser frem til at kunne kalde sig faglært chauffør til august.

- Jeg lærer bedst med den her, siger han og rækker en barket næve frem.

- Men jeg går også til undervisning på aftenkurser.

Som de andre lærlinge er Lasse Frahms forløb startet med at være sidemand hos en erfaren chauffør. I Lasses tilfælde var det masterdriver Morten Jensen.

- De nye lærlinge får god tid til at lære, hvordan det foregår, hvad fragtbreve er, hvordan firmaets IT-system fungerer, hvordan man taler med kunderne og den slags. Og i den første tid, hvor de selv styrer bilen, sidder jeg ved siden af og lærer fra mig. Den tid er givet godt ud i form af færre skader osv., siger Morten Jensen.

Jeg lærer bedst med den her.

 

 

Lasse Frahm supplerer:

- Man skal lige vænne sig til kunderne og til ikke at lade sig gå på af dem, hvis de er urimelige. Fx ønsker nogle, at vi bærer varerne helt ind. Men vi skal jo kun aflevere ved kantsten. Så det siger jeg bare, siger han, inden han smækker døren til sin lastbil i for at begive sig ud på dagens rute til Vestfyn.

Trængte til frisk luft

Lærlingeklubben rummer også tre voksenlærlinge, hvoraf Mathias Poulsen (32) lige har tid til at veksle et par ord med DANSKE VOGNMÆND.

- Jeg er egentlig datamatiker, men trængte til noget nyt og til frisk luft, fortæller han med et smil.

Det store kørekort er taget, og efter en introduktion med én af firmaets masterdrivere, kører han nu sine egne daglige ture. Fordi han allerede har én uddannelse, kan han gøre chaufføruddannelsen færdig med merit og kan derfor kalde sig faglært chauffør i sommeren 2023.

Mathias Poulsen har ikke gjort op med sig selv, om han bliver i virksomheden, når uddannelsen er overstået, for, som han siger, er der jo rift om chaufførerne for tiden.

- Men jeg kan sagtens se mig selv arbejde her også efter svendebrevet, siger han.

Mathias Poulsen synes godt om ideen med lærlingeklub. Det er en lejlighed til at stifte nærmere bekendtskab med lærlingekollegaerne, som man ellers kun ser, når man møder om morgenen.

- Der er både det sociale, men også det faglige. Fx har vi haft en klubaften, hvor vi snakkede modulvogntog og fik fifs til, hvordan man lettest kører dem, fortæller han.

Klubben gør en forskel

Ifølge HR-chef Pernille Sigvardt, Peder Olsen & Søn A/S, gør lærlingeklubben en forskel.

- Vi er godt tilfredse med, at klubben er kommet og dejligt, at en kollega vil tage det her på sig. Klubben giver sammenhold i lærlingegruppen. De får et tilholdssted, hvor de kan hjælpe hinanden og lære hinanden nogle ting. Det styrker deres uddannelse. De næsten færdige lærlinge er gode at sætte sammen med dem, som lige er begyndt. De kører på alle tidspunkter af døgnet, så uden klubben kunne det sagtens ske, at de slet ikke ville lære hinanden at kende, siger hun og bemærker, at klubben er et forum, som virksomheden kan reklamere med udadtil.

Og det kan godt blive nødvendigt. For de unge står ikke ligefrem i kø efter at gøre karriere i transportbranchen.

- Vi rekrutterer nye lærlinge ude på Syddansk Erhvervsskole. Indtil videre har der været nok emner til, at vi har kunnet udvælge lærlinge. Men der har før været flere, siger hun, der derudover håber på, at lærlingeklubben kommer til at få betydning, når det gælder om at fastholde lærlingene, når de er færdiguddannede.

Transportbranchen er en branche med højt til loftet, og vi vil gerne vise, at man sagtens kan blive en dygtig chauffør, selvom man fx er ordblind eller har været væk fra arbejdsmarkedet i noget tid.

redaktion

-----------

Tekst og foto: Niels Møller Madsen

Tilrettelæggelse: Thomas Rumph

Læs historien i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 4, 2022