Genbruger opbygning og påhængsvogn til gavn for klimaet
Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men opbygningen på forvognen med tanken på vognmand Tom Hansens nye Scania 770S er genbrug fra hans gamle vogntog og det samme gælder påhængsvognen.
Kom med til et nærmere kig på vognmandens nye Scania 770S-vogntog.
-------------
23. juni 2022
Vognmand Tom Hansen, Kalundborg, fik forleden fra Scania i Odense leveret et nyt treakslet Scania-chassis, der er ud af flagskibsserien med den kraftigste V8-motor, som har en topeffekt på 770 hk og et højeste drejningsmoment på 3.700 Nm. Et S i typebetegnelsen fortæller, at der er tale om en version med S-sovekabineførerhus med helt fladt gulv, og som byder på såvel gode arbejds- som hvileforhold for føreren.
Det nye chassis er bygget op med pulvertankanlæg dedikeret til fodertransport, og der er tilkoblet en fireakslet påhængsvogn med en tilsvarende tankopbygning. I stedet for at vælge en komplet ny opbygning og en ny påhængsvogn er tanken samt det tilhørende anlæg flyttet over fra Tom Hansens tidligere lastbil, og påhængsvognen er blevet tilkoblet det nye chassis.
Både tanken og påhængsvognen, der er fra 2011, er bygget ved HMK Bilcon i Aalborg.
Klimavenligt vogntog
- Jeg har ikke har smidt en komplet opbygning og en påhængsvogn væk til skade for klimaet. Der anvendes meget CO2 til at bygge en sådan opbygning, så i stedet har jeg valgt at få ombygget mit anlæg til dagens standard med trådløs fjernbetjening af suge-/blæseanlæg og med de nyeste sikkerhedstiltag. Det har betydet, at jeg har måttet undvære mit eget vogntog i et par måneder, mens tanken blev flyttet over, og al ombygningen samt lakering fandt sted, siger Tom Hansen til DANSKE VOGNMÆND. I den mellemliggende tid har han lejet et komplet andet vogntog til at udføre transportopgaverne med.
- Det har været en stor opgave, fordi der har været mange involverede. Jeg er dog godt tilfreds med løsningen, som fungerer rigtig fint. Samtidig har jeg allerede efter kort tids kørsel fundet ud af at 770’eren bruger lidt mindre brændstof i forhold til min gamle 730’er, så der er også en klimagevinst, siger han.
Jeg har ikke har smidt en komplet opbygning og en påhængsvogn væk til skade for klimaet. Der anvendes meget CO2 til at bygge en sådan opbygning, så i stedet har jeg valgt at få ombygget mit anlæg til dagens standard.
Opbygget til fodertransport i partier
Tanken på forvognen er konstrueret med to trykkamre med plads til tilsammen 28 m3 fordelt på tre rum à 5,5 m3, et rum på 6 m3 og et på 5,5 m3. Påhængsvognen er en Bilcon-tankvogn med en kapacitet på 68,5 m3. Påhængsvognens tank er fordelt i syv rum med to trykkamre, der ligesom for forvognens vedkommende betyder, at der kan transporteres både fiskemels- og ikke-fiskemelsholdigt foder uden, at der er risiko for overslæb af fx fiskemel, hvis fx der transporteres drøvtyggerfoder i det ene trykkammer og svinefoder i det andet trykkammer. Det forreste trykkammer består af tre rum på hver 5,5 m3 og det bagerste fire rum på hver 5,5 m3.
Påhængsvognen er på fire stk. ti tons aksler med tvillingmontering i størrelsen 265/70 19,5, hvilket medfører, at tyngdepunktet er lidt lavere, end hvis den havde været på 22,5 hjul. Det gør, et den er rigtig god og stabil at køre med specielt på de små veje, hvor vognmanden kommer. Drejekransen er med dobbeltrækkekugler, så den kan holde til, at tyngdepunktet ligger højere end på fx en almindelig tippeladshænger.
Der er bogielift på påhængsvognens bageste aksel, så der kan spares både brændstof og dæk ved tomkørsel, og den er udstyret med en VBG-luftstyret udskudstrækstang, der muliggør, at vogntoget kan strækkes til kørsel i Sverige med fuld totalvægt.
Blæseanlægget til lasteoperationer, der sidder på forvognen, er et Kaiseranlæg med en vingekompressor, der kan match belastningskravene, hvor den har en lav varmeudvikling. Dette anlæg er blevet tjekket for slid og fundet i god stand, så det kan klare mange år endnu.
Såvel forvognen som påhængsvogn er bygget, så der kan læsses både forlæns og bagud, et forhold der betyder, at vogntoget ikke så ofte behøver at blive flyttet ved læsseoperationer.
Mange leverandører
Scania i Odense har stået for leverancen af selve chassiset samt montering af alle funktioner med strøm og det udvendige på førerhuset med lygter, spoilere, bøjler på taget, horn, blitzblink samt alle småtingene.
Nordjysk Blæseservice har stået for opbygning af forvognen samt montering af trådløs fjernbetjening til anlægget, QARS Skive Au2lak A/S i Skive har forestået al lakering af hele vogntoget, og Fl. Buur Design i Vrå har plysset førerhuset indvendig. Desuden har MH Auto og Lastvogne ApS i Give leveret de specialdesignede afgangsrør i blankpoleret rustfri stål til udstødningen, som står flot op lige bag begge baghjørner på førerhuset.
Tom Hansen har selv stået for design af lygtebøjlen på taget samt stafferingerne på førerhuset, og lygteskinnerne på slangerørene på tankene.
Sidste lastbil
Ved anskaffelsen af den nye 770 var det et mål, at vogntoget blev så komplet og veludrustet som muligt, for vognmanden skal sandsynligvis ikke have flere lastbiler efter denne.
- Dette er min sidste lastbil, og jeg er da også yderst tilfreds med hele vogntoget, siger Tom Hansen, der netop har haft 35-års forretningsjubilæum.
Dette er min sidste lastbil, og jeg er da også yderst tilfreds med hele vogntoget.
TEKNISKE DATA
Forvogn
Chassis: Scania 770S B6x2*4NBLN
Motor: 16,35 l. V8 (770 HK, 3.700 Nm)
Transmission: GRSO926R, Opticruise
Bagaksel: R885
Akselophæng: Luftpuder
Bogieaksel: Styrende aksel
Førerhus: CS20N
Akselafstand: 4350 mm
Foraksel: 9.000 kg
Drivaksel: 11.500 kg
Bogieaksel: 7.500 kg
Tilladt totalvægt: 26.000 kg
Påhængsvogn HMK Bilcon
Antal aksler: 4 fordelt på 2 bogier
Akseltype: BPW 10 tons med skivebremser
Akselophæng: Luftpuder
Akselafstand: 1.210 mm + 3.990 mm + 1.310 mm
Forreste bogie: 16.000 kg
Bageste bogie: 18.000 kg
Tilladt totalvægt: 30.000 kg
redaktion
--------------------------------
Tekst og foto: Finn Bjerremand
Tilrettelæggelse: Thomas Rumph