Del

DTL: Rådet sender Vejpakken godt videre

I går vedtog EU's Ministerråd formelt sin førstebehandling af mobilitetspakken, også kendt som Vejpakken. Dermed har et flertal af medlemslande nu formelt godkendt den såkaldte trilogaftale, som Rådet og Parlamentet blev enige om i december 2019. Et vigtigt skridt, mener DTL - Danske Vognmænd.

- Mobilitetspakken har ikke haft nogen nem vej. Men nu udestår forhåbentlig blot den endelige vedtagelse i Europa-Parlamentet i deres andenbehandling, siger Erik Østergaard, DTL's administrerende direktør.

Hvis et flertal i parlamentet vedtager teksten uden at tilføje ændringsforslag, er pakken endeligt vedtaget og den nye lovgivning kan derefter implementeres i EU.

- Nu har et flertal af landene nikket til den pakke som trilogforhandlingerne kunne opnå enighed om. Så mangler vi bare Parlamentet. Der er bestemt ingen grund til andet, end at Parlamentet stemmer dette kæmpe arbejde rent igennem. Midt i den aktuelle situation vil det være et kæmpe tilbageslag for transportverdenen, som så i de kommende år ikke alene skal slås med effekterne af Covid19 – men også med et fortsat dysfunktionelt og konkurrenceforvridende transportmarked, siger Erik Østergaard, og fortsætter:

- Godstransportmarkedet har brug for fair regler, der fremmer den lige konkurrence. Den økonomiske recession der kan følge af Covid19 vil med de eksisterende regler kunne bruges til endegyldigt at slagte de vognmænd, der kører under ordnede forhold. Så nu skal Parlamentet levere.

Slagsmål forude

Der er endnu ikke fremlagt en tidsplan for den videre proces i parlamentet i lyset af COVID-19. Det forventes, at transportudvalget først skal behandle teksten, hvorefter hele parlamentet skal stemme om aftalen i plenar-forsamlingen.

-Jeg forventer, at der kommer en række politiske slagsmål i parlamentet – og ikke mindst, at modstanderne af aftalen vil bruge hjemkørselskravet til at så tvivl om aftalen. Men nu må politikerne vise formatet og ikke lade den aktuelle krise blive en dårlig undskyldning for at lade godstransportmarkedet blive slået tilbage til start, slutter Erik Østergaard.

LÆS MERE