Del

Carl-Emil vil køre kran

Carl-Emil vil køre kran

Chaufførlærling Carl-Emil Hansen fra Undløse ved Holbæk ved, hvad han vil: Han vil køre kranbil. Det har han gjort i løbet af sin læretid, og det vil han fortsætte med, når han er udlært næste år. Og så har han en drøm om selv at blive vognmand en dag.

Men hvordan går det generelt på lærlingefronten? Vi har lavet en rundspørge, der viser, at DTL’s medlemsvirksomheder har en smule flere lærlinge ansat end tidligere år, mens flere har også planer om at oprette lærepladser.

-------------

4. oktober 2021

Tekst: Niels Møller Madsen og Thomas Rumph

Foto: Niels Møller Madsen

Hva' fanden vil du?

Det spørgsmål får 19-årige Carl-Emil Hansen ofte, når han kommer ud til en kunde. Han bliver nemlig mødt med vantro, når han præsenterer sig som kranbilschauffør.

- De siger, jeg ligner en gymnasiedreng, griner han livligt og uden synlig bekymring om, hvad andre tænker om hans alder, udseende og erfaring.

- De kigger lige op og ned af mig og siger: "Du ligner ikke én, der må køre med sådan en dér". Men jeg har da kørekortet og det hele.

Han er dog bevidst om, at han måske ikke ligner en typisk kranchaufførlærling.

- Sådan er det jo, når man ikke går så meget i arbejdstøj. ”Trækkerdrenge”, som vi kalder dem, kører mest i cowboybukser, og det gør jeg nok også. Der er nok en ”trækkerdreng” gemt i mig, bare i en kranbil, siger han uden at blinke med et solidt mål af selvironi.

Fedt at køre kran

Det er fredag eftermiddag ved en afsidesliggende hal på Transportmessen i Herning. Carl-Emil Hansen har netop afsluttet fjerde øvelse ved DM for transportlærlinge, den såkaldte forvogn-hænger-øvelse. Han er udtaget til konkurrencen af ZBC i Slagelse, hvor han går i skole som en del af læretiden.

Chaufførlærlingene skal i øvelsen køre frem i en højrekurve, standse med en meters afstand til en parkeret cykel på højre side, køre frem og vælte to bolde ned fra to opstillede kegler helst uden at vælte keglerne og til sidst bakke tilbage langs kurven op mod en rampe.

- Det gik ok. Det er sjovt, det er anderledes, og det kan jeg godt lide, siger han om øvelsen og en type køretøj, han ikke normalt beskæftiger sig så meget med.

Fra hans vognmand Frank Lange fra Olaf Jensen A/S i Svinninge vest for Holbæk får han det skudsmål, at han er dygtig til krankørsel, og at han adskiller sig fra mange andre lærlinge, som hellere vil køre sættevogn.

Og selvom han måske ikke ligner en typisk lærling i en kranbil, er den altså god nok.

- Jeg har været igennem to krankurser for at få et krancertifikat, både til lille kran og stor kran, kran D og kran E. Så jeg kører alle størrelse kraner, der er mobile. Det er min vognmand, der har spurgt mig, hvad jeg gerne ville, og det har han så sat mig på. Det var meningen, jeg kun skulle køre afløser på vores store kran, men nu har jeg så fået den fast, fortæller han.

For os, der ikke forstår os så meget på den slags: Hvad er det for en kran?

- Det er en HMF 4020'er, men den er større end en normal kran, så man skal have stort kran E-kort til den. Og så kører den noget langsommere end de andre fiskestænger, som vi kalder dem.

Han forklarer, hvorfor det lige blev krankørsel, der fangede hans interesse.

- Jeg fik øjnene op for, at det er fedt at køre kran. Du er ude i hverdagen for at arbejde og mase lidt og kører ikke bare rundt med en køletrailer til Jylland.

Jeg fik øjnene op for, at det er fedt at køre kran. Du er ude i hverdagen for at arbejde og mase lidt og kører ikke bare rundt med en køletrailer til Jylland.

 

Det må ligge i blodet

Ideen om at blive chauffør er ikke opstået som en pludselig indskydelse en dag, da Carl-Emil Hansen skulle vælge en vej i arbejdslivet.

- Jeg tror, jeg har fået det ind med modermælken. Min far var chauffør i 25 år, og min farfar var også chauffør. Det må ligge i blodet. Jeg ville gerne køre kran og hørte, at Frank havde en ledig plads, og så søgte jeg ud hos ham, fortæller han om, hvordan han kom ind hos Olaf Jensen A/S, hvor hverdagen til hans tilfredshed er fuld af afveksling.

- Det er fx noget med at køre ud til hr. og fru Jensen og grabbe et læs jord ude i haven eller tage nogle brokker og grabbe ud eller læsse noget på bilen, køre hen på en byggeplads og holde og hejse forme. Der er ikke to dage, der ens. Du kommer ud til forskellige kunder. Det er frihed under ansvar, og det er meget fedt.

Han fortæller også, at han befinder sig godt som lærling i virksomheden, hvor han har kunnet læne sig op af en god kollega.

- Jeg er blevet taget meget godt imod. De hjælper altid, når man spørger. Og min læremester Michael Balle har lært mig alt ved håndhjulet.

Trods sin afslappede selvsikkerhed er han ikke meget for at fremhæve sig selv.

- Jeg laver altid mine ting og synes ikke, jeg laver så mange fejl.

Vil være vognmand en dag

Carl-Emil Hansen har en lille måned tilbage, inden han skal til svendeprøve. Han er udlært den 7. februar 2022.

- Jeg håber selvfølgelig, at jeg kan blive hos Olaf Jensen, når jeg er færdig. Jeg regner da også med det, ellers havde jeg nok ikke fået sådan en bil, siger han med henvisning til den nye fireakslede Scania R500, hans vognmand har udstyret ham med. Ambitioner for fremtiden har han også.

- Det har altid været min drøm at blive selvstændig vognmand. Den skulle bestå af to kranbiler, og så skulle vi køre noget entreprenørkørsel. Det er forhåbentligt, inden jeg bliver 30. Så er man stadig ung, og det er min drøm at prøve at bygge et helt nyt firma op og skabe nogle kunder selv eller køre for Olaf Jensen, hvis man er så heldig.

Inden han skal tilbage til Sjælland kan han sidst på eftermiddagen på transportmessen sammen med to af sine lærere og en kammerat fra ZBC fejre, at han vandt øvelsen Lastfordeling/lastsikring og tog andenpladsen i sin hofdisciplin, kran. Carl-Emil Hansen slutter med at forklare, hvorfor han er så tilfreds med at have valgt chaufførvejen.

- Friheden er helt klart den væsentligste motivation. Du får jo betaling for at opleve Danmark bag et rat. Det, synes jeg, er fedt at få penge for.

Hør Carl-Emil Hansen i ny podcast-episode

LILLE STIGNING I ANTALLET AF LÆREPLADSER

DTL’s medlemsvirksomheder har en smule flere lærlinge ansat end tidligere år, flere har også planer om at oprette lærepladser, viser rundspørge.

Trods skrigende mangel på arbejdskraft også i transportbranchen benytter kun knap hver tredje vognmandsvirkomhed lejligheden til selv at uddanne nye chauffører.

Det viser en rundspørge, som DANSKE VOGNMÆND har foretaget i september.

Der er dog tale om en lille stigning i forhold til tidligere år, og rundspørgen viser også, at lidt flere vognmænd end tidligere har planer om at oprette lærepladser.

Flere er nødt til at bidrage

Transportens Udviklingsfond og Godstransportens Udviklings- og Uddannelsesfond, som DTL’s arbejdsgiverforening (DTL-A) er medlem af, står bag Job i transport-kampagnen. Kampagnens store sorte vogntog har i flere år kørt landet rundt og besøgt skoler. Desværre får branchen alligevel ikke fat i nok, erkender Kurt Rinhack, konsulent i DTL – Danske Vognmænd.

- Flere er nødt til at bidrage til at uddanne, hvis rekrutteringskrisen i branchen skal lettes. Men det er desværre sådan, at de store virksomheder trækker læsset. De kan give eleverne noget mere forskelligartet arbejde, fx kan de gå på lageret, hvis der ikke er lige noget at køre i. Men vi har da haft nogle vognmænd med få ansatte, som har sagt, at nu vil vi det. Og det er godt, siger Kurt Rinhack.

Han peger på, at det som regel er en god forretning at hyre lærlinge ind. Og det er en pointe, som rundspørgen bekræfter.

Flere er nødt til at bidrage til at uddanne, hvis rekrutteringskrisen i branchen skal lettes. Men det er desværre sådan, at de store virksomheder trækker læsset

Hver fjerde virksomhed med lærling angiver således, at ansættelsen giver overskud. 40 procent siger, at lærepladsen løber rundt økonomisk, mens næsten ingen angiver, at de har underskud på at have én eller flere lærlinge ansat.

Sådan ser det ud med lærepladser

Grafikkerne viser udviklingen i antal lærepladser samt vognmændenes planer om at oprette lærepladser i 2018, 2020 og 2021.

 

Kilde: Medlemsundersøgelser blandt DTL’s medlemmer.

Vognmandsforening inviterer elever

Forholdsvis mange vognmænd – 14 procent i rundspørgen – angiver, at de ikke har kunnet finde elever til at besætte lærepladserne som grund til, at de ikke har lærlinge ansat. Næsten hver 10. svarer, at virksomheden ikke har kunnet finde egnede elever.

Vestjyllands Vognmandsforening har gjort noget særligt for at øge udbuddet af lærlinge. Foreningen var således vært for et stort arrangement under Transport 2021 i Herning, hvor 110 elever fra byens 10.-klasser besøgte messen og hørte mere om, hvad uddannelsen til chauffør og chaufførjobbet faktisk indebærer.

Vognmand Carsten Dyreborg er formand for foreningen, og han siger om det forventede udbytte:

- Vi havde ikke forventninger. Det var helt nyt for os og ikke noget, vi har prøvet før. Først sagde skolen faktisk nej til at deltage, fordi deres elever havde mere fokus på at blive tømrere, murere og frisører. Men jeg fik så overbevist dem om, at nogle skal jo køre varer og byggematerialer. Så deres nej blev til et ja, siger han, der allerede kan berette om konkrete resultater af arrangementet:

- Vi har fået tilbagemelding fra skolen om, at fire elever gerne vil med ud at køre et par dage. Måske ikke så mange, men bedre end ingenting. De bliver så en slags ambassadører, og går måske tilbage på skolen og fortæller om, hvordan det er at være ombord på en lastbil, siger han, der regner med, at foreningen vil gentage succesen på Transport 2023, og måske før da:

- Vi tænker at invitere Job i transport-kampagnen i forbindelse med en kommende sparke-dæk-dag. Det arbejder vi med i bestyrelsen, siger han.

Læs historierne i DTL-Magasinet DANSKE VOGNMÆND nr. 10, oktober 2021