DTL: Rasteplads-indgreb nødvendigt under omstændighederne

Finanslovens forslag om at tidsbegrænse lastbilernes ophold på rastepladserne er et forsøg på at dæmme op for østchaufførernes camping i dagevis, mens de venter på nye cabotageture. Initiativet fra regeringen og Dansk Folkeparti er derfor velkomment

Foto: Per Daugaard

”Rastepladserne er blevet camping-lejre for lavtlønnede østchauffører. Deres tilstedeværelse er det håndgribelige bevis på, at cabotagekørsel er sat i system, og dermed en daglig påmindelse om unfair konkurrence og social dumping. Når visse aktører på det danske transportmarked klynker over forslaget, så er det fordi, deres medlemmer lukrerer på den systematiske undergravning af et dansk transportmarked på danske løn- og arbejdsvilkår”, siger DTLs administrerende direktør, Erik Østergaard.

”Det er ærlig talt pinligt at høre klynkeriet blive forsøgt dækket ind under køre- hviletidsbestemmelserne. Sagen er jo, at danske chauffører afskæres fra at holde deres lovpligtige hvil, når øst-chauffører i dagevis har slået lejr på rastepladserne, også uden for afmærkningerne. Samtidig afskæres almindelige trafikanter fra hvil, og indehaverne af rastepladserne mister deres forretning, som vi har hørt opråbet fra bl.a. Hylkedal Øst ved Kolding.”

Erik Østergaard fortsætter:

”Vi bakker derfor op om regeringens og Dansk Folkepartis forslag. Det er et nødvendigt indgreb. I dag sender visse aktører i branchen regningen videre til samfundet, fordi de ikke vil give deres chauffører nogle ordentlige løn- og arbejdsvilkår, ordentlige muligheder for at komme på toilettet, gå i bad, lave mad og sove. Man indskriver dem i et cabotage-cirkus i månedsvis, hvor de reelt er tvunget til at holde det lange hvil i lastbilen – og dermed fylder op på rastepladserne, i stedet for at kunne komme hjem til deres familier og holde hvilet. Heldigvis tyder alt på at EU-systemet har fattet problemet. Den danske regering er på vej. Og det er godt.”

Øst-chaufførernes livs- og arbejdsvilkår er velbeskrevet og veldokumenteret i COWI-rapporten Sideveje i Dansk transport der blev til med finansiel støtte fra Arbejdstilsynet.