DTL: Flere rastepladser nødvendige i tilfælde af spærretider

Politikerne har lyttet og udskyder nu spærretiderne for særtransporter til 1. oktober. Begrundelsen er, at to rastepladser skal gøres færdige først. Det er DTL-Danske Vognmænd enig i. Men to rastepladser til særtransporter er stadig alt for lidt, mener DTLs Erik Østergaard.

Arkivfoto: Finn Bjerremand

På et møde mellem de borgerlige partiers transportordførere er det blevet besluttet at udskyde spærretiderne for særtransporter til 1. oktober. Ordførerne har lyttet til branchen og ønsker to rastepladser, målrettet særtransporter, færdiggjort først, så trafikken bedre kan afvikles, og så særtransporter kan finde helle, hvis de er ved at løbe ind i spærretiden.

”Men to rastepladser er helt utilstrækkeligt i vindmølleproduktionens moderland. Det er rigtig fornuftigt at udskyde tidspunktet for spærretiderne, og det er også helt rigtigt, at vi får de to rastepladser helt klar, inden man sætter ind med spærretider – men jeg må sige helt klart til politikerne, at hvis de tror, at to rastepladser er nok og at de kan løse de udfordringer, som spærretiderne kommer til at give, så bliver de klogere,” siger Erik Østergaard, administrerende direktør i DTL-Danske Vognmænd.

Trafikken sander til
”Vi har mange særtransporter i Danmark – til vindmøller, til metrobyggeriet og meget andet, og spærretiderne vil betyde, at en række transporter skal ud i meget svære planlægningsøvelser, og hvor et uheld eller andet, der spærrer trafikken, pludselig gør, at en særtransport bliver fanget og ikke kan komme af vejen til tiden. Alle i trafikken oplever jo, at trafikken oftere og oftere sander til, og det gælder altså også for særtransporter. Så vil man pålægge særtransporterne spærretider, så må man også sikre, at de rent faktisk kan komme af vejen og ud på en rasteplads, der er dimensioneret til de store, lange og tunge transporter. Her er to nye rastepladser bare slet ikke nok.”

”Over hele landet ser vi, hvordan de almindelige rastepladser bliver brugt som campingplads og langtidsparkering af lastbiler på østeuropæiske plader. Regeringen må få sikret, at rastepladserne til særtransporterne altid skal have plads til særtransporterne. Chaufførerne er med kravet om spærretider ekstra udfordret, fordi de både skal overholde de almindelige regler om køre- hviletider og nu samtidig skal planlægge efter spærretider. Det stiller store krav til faciliteterne, så chaufførerne på særtransporterne har reel mulighed for at komme til, holde sine hvil og respektere spærretiderne.”

”Så vi er glade for at politikerne har lyttet og godt kan se, at spærretider lige nu er en rigtig dårlig idé. Og det er klart, at det hjælper på situationen, når de to igangværende rastepladsprojekter står klar til efteråret. Men vi kommer ikke uden om, at behovet bliver langt større, og at vi vil få kapacitetsproblemer.”

Læs Vejdirektoratets meddelelse her.