Britisk forbud mod ugehvil i førerhuset

Storbritannien følger nu efter Tyskland, Frankrig og flere andre lande med et forbud mod at holde det lange ugentlige hvil i lastbilens førerhus.

Foto: Per Daugaard

Fra 1. november vil chauffører få en bøde på 300 pund (ca. 2.500 kroner), hvis de bliver grebet i at holde ugehvilet i lastbilen.

Som i de andre EU-lande er årsagen nogle alvorlige problemer med især ulovlige parkeringer rundt omkring i weekenden. De engelske myndigheder bebuder, at de også vil håndhæve forbuddet, hvor lastbilerne holder parkeret på tilstødende veje, rastepladser og offentlige parkeringspladser, hvor der ikke er toiletter, badefaciliteter eller muligheder for at købe mad.

»Forbuddet er helt på sin plads. Allerede i februar i år kom Generaladvokaten for EU-Domstolen med indstillingen om, at det ugentlige hvil ikke må holdes i lastbilen. Og i maj kom EU-Kommissionen med sin vejtransportpakke, der lægger op til det samme. At flere lande dermed har taget konsekvensen og dømmer chaufførerne ude af førerhuset giver god mening,« siger DTLs adm. direktør Erik Østergaard.

»Når chauffører holder det ugentlige hvil i lastbilen, vil det i langt de fleste tilfælde alene handle om, at de venter på en chancetur langt fra hjemlandet, eller at det indgår i et nøje planlagt kørselsmønster med indlagte ture,« siger han.