Uddannelse påkrævet ved lastbilhavarier

Fra i morgen den 1. august kræves det, at personer, der udfører reparationer og afmærker uheldsstedet ved havarier på motorveje og motortrafikveje, skal have gennemgået endags-kurset ”Vejen som arbejdsplads, autohjælp”.

Foto: Per Daugaard

Kurset henvender sig til lastvognsmekanikere og andre, som er involveret i reparation af havarerede lastbiler på motorvejene. Kurset er udviklet af Industriens Uddannelser i samarbejde med bl.a. Bilbranchen.  

Sidste år blev kravet om brug af skiltevogne skærpet. De skærpede regler betyder, at hvis reparationen eller fjernelsen af et havareret køretøj på motorvej eller motortrafikvej kræver, at noget af kørebanen bliver inddraget, så skal der afmærkes med fx en skiltevogn. Og arbejdet skal fremover udføres af personer, der har gennemført kurset.

"Bl.a. i dækbranchen har der været nogle ”nærved ulykker”," fortæller DTL-konsulent Poul Erik Pedersen til DTL-Magasinet. "Især er det farligt, når der arbejdes i venstre side, så der skal arbejdes ud mod vejen. Så reglerne giver afgjort mening," siger han.

Hos Euromaster – DTLs samarbejdspartner – beretter personalechef Lise Møldrup:

"Vi fik for to år siden smadret en servicevogn på motorvejen ved Ringsted, mens vores montør var ved at skifte et dæk for en nødstedt kunde. Heldigvis slap han med skrækken og få skrammer.  Vi har også noteret flere ”nærved ulykker”, så ingen tvivl om, at det er farligt derude. Lige nu deltager vores udekørende montører i det lovpligtige kursus."  

Poul Erik Pedersen oplyser, at regionskontoret i b.la. Viborg får henvendelser fra medlemmer, der får forskellige tilbud på abonnementer på skiltevogne. "Vi henviser til vores samarbejdsaftale med SOS Dansk Autohjælp. Her betales et mindre beredskabshonorar og herefter udelukkende efter forbrug til en timepris på 720 kroner for skiltevogne. Er vognmanden Codan-kunde er beredskabshonoraret nul kroner."

"Som vognmand gælder det jo om kun at betale, hvis man rent faktisk får brug for en skiltevogn. Og er uheldet ude, skal økonomien være til at overse," som Poul Erik Pedersen siger.