Nummerpladegenkendelse sikrer engelske lastbilafgifter

Håb om, at genkendelse af lastbilers nummerplader kan blive samtaleemne, når transportministeren mødes med den engelske ambassadør.

Arkivfoto: Per Daugaard

Når de nye engelske lastbilafgifter for brug af vejene træder i kraft over hele Storbritannien den 1. april, vil det blive understøttet af et elektronisk system til genkendelse af lastbilernes nummerplader.

Transportminister Magnus Heunicke mødes i morgen tirsdag med den britiske ambassadør i Danmark Vivien Life, og DTLs erhvervspolitiske chef Ove Holm håber derfor, at ministeren og ambassadøren vil have systemet på dagsordenen:

”Det er oplagt, at ministeren hører nærmere om systemet, når nu danske myndigheder i forvejen arbejder på at styrke kontrollen af den danske vejbenyttelsesafgift.”

Ove Holm hæfter sig ved, at den britiske tekniske løsning tilsyneladende er så sikker, at den kan ligge til grund for udstedelse af bøder for manglende betaling.

”Vi har allerede foreslået nogle transportpolitikere, at noget tilsvarende bør indføres herhjemme i forbindelse med en mere effektiv kontrol af afgiftsbetalingen og desuden af cabotagereglernes overholdelse”.

Ved at registrere nummerpladerne ved grænseovergangene lettes kontrol og dokumentation af de udenlandske lastbilers færden i Danmark, mener Ove Holm.

Størrelsen af den britiske vejafgift afhænger af køretøjets eller vogntogets vægt, køretøjstype og akselkonfiguration. Afgiften vil variere mellem 85 – 1.000 engelske pund pr. år.

Afgiften blev indført efter langvarigt hårdt pres fra den engelske transportbranche, der har fremhævet ulighederne ved at udenlandske hidtil ikke har skullet betale noget for brug af vejene i kongeriget.

Udenlandske transportører kan betale den nye engelske vejafgift på en særlig online portal, men der vil også være faciliteter til personlig betaling fra chaufføren.

Er der ikke betalt, vil hammeren fald hurtigt, når køretøjets nummerplade genkendes i det nye kontrolsystem.