NLA drøfter nordiske udfordringer med IRU-topchef

På et møde i København i denne uge med bestyrelsen for Nordic Logistics Association blev den internationale vognmandsorganisation IRU’s generalsekretær Umberto de Pretto præsenteret for de udfordringer, nordisk vejtransport står over for i dagligdagen.

Fv: Michael Nielsen IRU Bruxelles, Geir A. Mo NLF, Iiro Lethonen SKAL, Umberto de Pretto IRU, Erik Østergaard DTL-Danske Vognmænd, Rickard Gegö SÅ, Søren H. Larsen NLA. Foto: Per Daugaard

Med de gældende cabotageregler og måden, de forvaltes på, er nordiske vognmænd under større pres end nogensinde, fastslog NLA-toppen over for generalsekretæren.

NLA lagde vægt på, at selv om der arbejdes på løsninger, er et afgørende forhold viljen og ressourcerne til en effektiv kontrol, som sikrer, at der er fair og lige konkurrencevilkår.

Umberto de Pretto gav udtryk for sin forståelse for situationen og de udfordringer, som nordiske vognmænd står overfor. Han understregede, at også IRU’s arbejde i Bruxelles fokuserer på disse problemer og udfordringer – og denne prioritering skal fortsætte.  En udfordring er også at sikre, at EU's medlemsstater finder løsninger sammen inden for rammerne af EU lovgivningen, og at der ikke udvikles nationale systemer med for store forskelle.

Som et eksempel på en del af løsningen præsenterede Sveriges Åkeriföretag (SÅ) organisationens kampagne ”Fair Transport”. DTL, NLF og SKAL har også en række tilsvarende initiativer med fokus på at få transportkøberne og kunderne til at få bedre forståelse for kvalitet og bæredygtighed i vejtransport.

”Mødet var en god lejlighed til at lære hinanden bedre at kende. Det skaber altid bedre muligheder for at arbejde sammen i fremtiden. NLA fik mulighed for at beskrive og forklare situationen set fra de nordiske vognmænds hverdag.  For NLA er det utrolig vigtigt at høre, at IRU deler vores bekymringer og vil fortsætte sin indsats for at bidrage til en løsning af vores udfordringer” udtaler Erik Østergaard, DTL-Danske Vognmænds adm. direktør og formand for NLA.

Udover formanden består NLA bestyrelsen af Geir A. Mo, adm. direktør for norske NLF, Rickard Gegö, adm. direktør for svenske SÅ og Iiro Lehtonnen, adm. direktør for finske SKAL. De deltog alle i Københavnsmødet sammen med NLA’s adm. direktør Søren H Larsen og lederen af IRU’s kontor i Bruxelles Michael Nielsen.

”Nordiske vognmænd er godt tjent med at indgå i det europæiske fællesskab som IRU tilbyder. Men det kræver, at vi som organisationer hele tiden sikrer, at de emner der har betydning for vores medlemmer, også er på dagsordenen i Bruxelles og IRU. NLA og vores kontakter med Umberto de Pretto er udtryk for denne indsats”, siger Erik Østergaard.

Den 52 årige canadisk-italienske vicegeneralsekretær Umberto de Pretto blev i april sidste år udpeget til den ny topchef i den internationale vejtransportorganisation IRU efter 18 år som stedfortrædende generalsekretær.

Organisationerne i Danmark, Norge og Sverige var i 1948 medstiftere af IRU sammen med en række andre vesteuropæiske vognmandsorganisationer. IRU har medlemmer i 73 lande fordelt på 5 kontinenter og har hovedsæde i Genève, Schweiz.