Russiske myndigheder blokerer for TIR carnet på udvalgte toldsteder

TIR situationen I Rusland er fortsat uklar, efter at de statslige russiske toldmyndigheder i lørdags officielt bekræftede forlængelse af TIR aftalen med den russiske garantiorganisation ASMAP til den 1. juli 2014.

Det skyldes en ny meddelelse, der ifølge IRU netop er lagt på toldmyndighedernes hjemmeside.

Ifølge meddelelsen kan TIR carnet anvendes på toldsteder Vyborg, Karelien og Murmansk i de Northwestern i det nordvestlige tolddistrikt.

Der skulle heller ikke være problemer med at bruge TIR carnet, der er åbnet i Hviderusland og Kazakhstan, som er med i en toldunion med Rusland.

Men det følger samtidig af meddelelsen, at de konventionsstridige afvisninger af TIR carnet vil fortsætte på toldstederne Pskov, Sebezh, Kingisepp og Kaliningrad i det nordvestlige tolddistrikt.

Samtidig vil der ikke være accept af TIR carnet ved lufthavnstoldstederne Domodedovo, Sheremetyevo og Vnukovo

Endelig vil TIR carnet ikke blive accepteret i tolddistrikterne i det centrale og sydlige Rusland samt det nordlige Kaukasus, Volga, Ural, Sibirien og Fjernøsten

IRU fastslår, at opretholdelsen af de konventionsstridige restriktioner visse steder på den russiske grænse vil kalde på retslige skridt mod de russiske toldmyndigheder i tilfælde af, at TIR carneter i praksis afvises.

Hvis brugere af danske TIR carneter oplever afvisning af TIR carnet i Rusland, bedes man hurtigst muligt give besked til DTLs TIR afdeling på tlf. 22 78 54 07.

IRU fortsætter de diplomatiske aktiviteter på alle niveauer og vil rejse sagen på det kommende møde i FNs TIR Executive Board, der finder sted i dag og i morgen.