Ny transportattest hjælper vognmænd mod syge dyr

En ny transportattest, der kan anvendes af embedsdyrlæger, når besætningsejeren og/eller transportøren er i tvivl om, hvorvidt dyret er egnet til en transport, har set dagens lys.

Arkivfoto: Per Daugaard

Det sker efter pres fra hele branchen – blandt andre DTL Dyr – da flere dyretransportører har oplevet, at et dyr er blevet accepteret af en dyrlæge på læssestedet men efterfølgende bedømt som transportuegnet af en dyrlæge på slagteriet.

I disse tilfælde er ansvaret for transporten af det uegnede dyr faldet tilbage på chaufføren og vognmanden med store bøder som konsekvens.

"Vi har fx oplevet en vognmand, der fik 13.000 kr. i bøde for at have medtaget et dyr, der var sagt god for på læssestedet men blev underkendt af dyrlægen på slagteriet", fortæller konsulent Lisbet Hagelund, DTL. Hun ser attesten som et oprigtigt ønske fra Fødevarestyrelsen om at undgå den slags sager i fremtiden.

Formularerne er en rent dansk opfindelse, da EU-reglerne ikke stiller krav til dokumentationen. Men Fødevarestyrelsens jurister har arbejdet i over et år på at få lavet standardattesten, der skal kunne indgå i vurderingen af mulige transportuegnede dyr, der dukker op på rampen. Attesten vil få betydning, når dyrlægernes rejsehold skal forholde sig til anmeldelser fra slagterierne om transportuegnede dyr.

Slut med sorteper
Lisbet Hagelund: "Vi har en forventning om, at attesten vil medvirke til, at der ikke rejses tiltale mod transportøren pr. automatik, og at attesten vil blive tillagt en betydeligt vægt af dommeren, hvis sagen alligevel ender i retten. Forordningen om dyretransportregler foreskriver nemlig i dag, at hvis landmanden eller transportøren er i tvivl om transportegnetheden, så skal de spørge en sagkyndig. Attesten er så detaljeret, at man på slagteriet kan se præcis, hvilke konditioner der så er givet af den sagkyndige embedsdyrlæge på læssestedet for at kunne transportere dyret".

Lisbet Hagelund understreger, at attesten kun kan bruges i tilknytning til den konkrete skade, som dyrlægen har vurderet. Hun håber dermed, at de uheldige sager, hvor chauffør og vognmand bliver sorteper mellem to uenige dyrlæger, kan undgås fremover.

Se attesten til svin her.

Se attesten til kvæg her.