Jeg har de positive briller på i dag

DTLs formand Jørgen Egeskov adresserede transportminister Henrik Dam Kristensen direkte under sin beretning på DTLs generalforsamling.

Foto: Per Daugaard

Han lagde både politiske roser og økonomiske torne på disken fra podiet på Hotel Nyborg Strand - og talte så lige ud af posen, som vognmænd nu engang gør.

”Og minister, jeg vil gerne rose dig, du har været en god mand for vores branche. Du har meget andet end vejgodstransport på dit bord, men du har brugt tid på os, og du er gået grundigt til værks”, indledte DTL-formanden høfligt. Men talen faldt hurtigt på den forkætrede transportafgift, som regeringen i 11. time afskaffede af de samme grunde, som DTL i årevis har fremført på Christiansborg.

”Jeg beder inderligt ministeren om at låse skuffen og smide nøglen væk," lød formandens appel til regeringens repræsentant i salen.

Jørgen Egeskov fremhævede flere politiske sager, som fortjener ros og anerkendelse til ministeren og oppositionen: Modulvogntogsudvidelserne, arbejdet med øgede vægtgrænser og – ikke mindst – cabotagerapporten, som nu følges op af en række initiativer fra transportministeren. ”Jeg har de positive briller på i dag, så jeg tror og håber, at du vil arbejde hurtigt for en løsning – Finland er allerede gået forrest – men minister, tiden er knap for mange i vores erhverv.

DTL-formandens bekymring gik mest på det faktum, at transportpriserne i år har været for nedadgående – vel at mærke igen i år. Det har DTLs konjunkturundersøgelse for 2013 nemlig afdækket. ”Overskudsgraden er betænkelig tæt på nul, og jeres forventninger til det kommende års priser er negativ. Det bekymrer mig”, fastslog Jørgen Egeskov over for medlemmerne – men varmede sig dog samtidig ved, at undersøgelsen også viste, at ”nød lærer nøgen vognmand at udvikle sin forretning”.

Formanden bandt en sløjfe om fortiden og så i øvrigt fremad: ”Jeg sagde i min tale sidste år, at vi skal hoppe over, hvor gærdet er lavest, vi skal finde og bruge de nemmeste løsninger, og vi skal udvikle os i takt med tiden. Jeg går nu ind i mit sidste år som formand. ”Hvad jeg håber mest er at kunne stå her og gøre status på et år, hvor vi har gjort op med social dumping og under sund kappestrid selv har udviklet vores erhverv til nye højder”.