Bekymring breder sig: Svensk analyse af cabotage på vej

Den svenske infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd har bedt den svenske Trafikstyrelse om at foretage en dybdegående analyse af cabotagekørsel med lastbiler i Sverige.

Arkivfoto: Per Daugaard

Analysen skal foreligge senest 1. december i år, fremgår det af en pressemeddelelse fra infrastrukturministeren.

Adm. direktør i DTL og formand for Nordic Logistics Association Erik Østergaard ser det som et tydeligt tegn på, at stadig flere regeringer slutter sig til de berettigede bekymringer om cabotagekørslens mulige ødelæggende effekt på de nationale markeder:

"Lande som Østrig, Belgien, Frankrig, Italien og Danmark luftede allerede i marts på EU's transportministermøde bekymringerne om, at den accelererende cabotagepraksis fører til alvorlige forstyrrelser på transportmarkedet. Holland har lavet en dybdegående rapport og nået til samme konklusioner. Danmark har nu lavet en rapport om problemet, og der er taget politiske beslutninger af den danske transportminister. Den svenske regering tager dermed tråden op, og det bliver meget interessant at se, hvad resultatet bliver af analysen". 

Studie bør indgå
Den svenske infrastrukturminister understreger i pressemeddelelsen, at de fleste aktører i erhvervet er dygtige, men der findes undtagelser, der sværter transportbranchen til. "Jeg møder regelmæssigt folk, som arbejder på vejen i Sverige, og det er en entydig bekymring, jeg møder. Den ulovlige trafik, som forekommer på vejene, forværrer konkurrencen og lægger et dårligt ry på de virksomheder, som opfører sig korrekt", udtaler hun.

Erik Østergaard er ikke i tvivl om, at det svenske cabotagestudie, der i øjeblikket gennemføres af Lunds Tekniske Højskole, vil og bør være en del af den svenske Trafikstyrelses analyse. Cabotagestudiet, der gennemføres ved hjælp af en smartphone app, som kan "tagge" udenlandske køretøjer i Sverige, forventes afrapporteret i starten af juli måned i år. Der kan læses mere om dette studie her på projektets hjemmeside.

I DTL Magasinet nr. 6, der udkommer medio juni måned kan der læses mere om de choktal, der er fremkommet, mens cabotagestudiet er stået på.