Interview: Veje frem for jernbaner

DTL Magasinet: Transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) kæmper for en masterplan for transporten i Danmark, hvor vejene skal have langt højere prioritet end jernbaner. Læs stort interview.

Foto: Niels Møller Madsen

Venstres transportordfører Kri­stian Pihl Lorentzen, har fødder­ne solidt plantet i den jyske mo­torvej. Både den, der allerede eksisterer, og dén som han gerne ser anlagt. Han byder velkommen på sit kontor på Christians­borg og indleder med veloplagt at fortælle, at han lige har været på ”feltbesøg”.

Få dage forinden har han været ude og køre med en chauffør fra en lokal vognmand fra hjembyen Ans i Midtjylland for at få en indsigt i ”virkelighedens verden”.

- Du har for nylig i et interview i Altinget givet udtryk for, at transportpolitik skal højt op på dagordenen – dermed også højere end i dag. I den forbindelse vil du have mere asfalt og færre togskinner?

- Transportpolitikken er for langt nede på dagordenen, når der skal rejses penge til investeringer. Det betyder spildtid og spild af penge, og det er frustrerende for særligt transportbranchen ikke at have den for­nødne vejkapacitet. Vi skal investere med to formål: først for at bygge kapacitet, så vi undgår tidsspilde og trængsel, hvor der er tæt trafik i forvejen. Men vi skal også bygge, så vi skaber vækst og et Danmark i bedre balance, fx med Holstebromotor­vejen, som vi åbner i år. Jeg kæmper for en masterplan, hvor vi frem imod 2030 foretager en række investeringer, så vi får løst de trafikale hængepartier. Vejene skal have langt højere prioritet end jernbaner, så vi får den kapacitet, vi har brug for.

Læs hele interviewet i det nye nummer af DTL Magasinet