DTL: Sejr for Danmark – og sejr for kampen mod social dumping

Danmark har fået medhold ved EU-domstolen i dag: De danske regler mod ulovlig cabotage er ikke for skrappe. ”Det kan betale sig at stå fast og slås,” siger DTL-direktør.

Foto: Per Daugaard

For kort tid siden har EU-domstolen givet Danmark medhold: De danske fortolkninger af cabotagereglerne – og sanktionerne ved overtrædelser – er ikke for skrappe.
 
”Resultatet fra EU-domstolen var forventet, men jeg er da ikke desto mindre glad for dommen,” siger Erik Østergaard, DTL - Danske Vognmænds administrerende direktør.
 
”Over hele Vesteuropa ser vi landene skærpe kursen overfor social dumping – og Danmark har ikke just været frontløbere. Så havde Danmark lidt nederlag, ville mange andre lande stå for tur og med udsigt til en tur gennem EU-retsmøllen. Så med afgørelsen i dag tror jeg, mange lande ånder lettet op, og signalet er klart: Social dumping er ikke acceptabelt, og landene har ret til at beskytte sig. Det er en vigtig markering.”
 
Striden med EU udsprang af, at Danmark strammede reglerne for udenlandske chauffører i 2013 for at sikre, at udenlandske lastbilchauffører ikke kunne køre piratkørsel og underbyde danske vognmænd gennem social dumping. EU-Kommissionen truede med retssag allerede i 2014, da de mente, at udenlandske chauffører ifølge EU-reglerne har ret til at køre rundt i Danmark og både fylde varer på og læsse varer af deres lastbiler på samme tur.
 
”Jeg synes, dommen i dag sender to klare signaler til de danske politikere: Social dumping må og skal bekæmpes. Og det kan betale sig at sætte sig op imod EU-systemet, når det åbenlyst tager fejl. Det må vi forvente af vores folkevalgte, at de har mod og mandshjerte til,” slutter Erik Østergaard.

Læs dommen her