DTL: Ok med styrket kontrol af dyretransporter

DF og regeringen har aftalt skrappere kontrol med dyretransporter

Arkivfoto: Per Daugaard

De seneste ti år er antallet af dyretransporter steget betragteligt, uden at kontrollen er fulgt med. Derfor har miljø- og fødevareministeren nu aftalt med Dansk Folkeparti, at kontrollen med dyr på vej ud af Danmark øges markant. Det meddeler Miljø- og Fødevareministeriet.

DTL – Danske Vognmænd bifalder aftalen om styrket kontrol med dyretransporter.

- Der skal naturligvis være ordentlige forhold for dyrene, særligt når de skal transporteres over længere afstande. Samtidig er det vigtigt med ordentlige forhold for transportørerne og chaufførerne, som udfører transporten, siger vognmand Leif Lund Knudsen, formand for DTL Dyr.

- Dårlige forhold må ikke blive et konkurrenceparameter, og det skal der være et kontrolomfang, som kan sikre. Omvendt er der tale om en meget voldsom forøgelse af kontrollen og dermed omkostningerne i branchen. Det er derfor godt, at der lægges op til en hurtig evaluering og en indførsel af en risikobaseret fremadrettet tilsynsindsats. Det er vigtigt, at dem, som følger reglerne, ikke får højere omkostninger og en mere bøvlet arbejdsdag, siger han og fortsætter:

- Det er også godt, at der lægges op til en ophævelse af klippekortsordningen og samtidig klarere regler for sanktionering over for transportvirksomhederne og deres chauffører. Vi har længe følt os udsat for et kontrolsystem, hvor vi ingen chance har for en rimelig behandling uanset, hvor godt vi forsøger at gøre vores arbejde. Det er ikke rimeligt, og det er godt, hvis aftalen sætter en stopper for det, siger han.

Aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti medfører bl.a., at Fødevarestyrelsen vil kontrollere mere end hver 10. af alle transporter, som fører grise ud af Danmark. Der skal i sidste halvår af 2019 udføres 250 indladningskontroller om måneden. I dag er der planlagt under 10 månedlige indladningskontroller i samme periode.  

Aftalen indebærer også, at dyrlægerne i en aktionsperiode på tre måneder får 50 procent mere tid til at kontrollere hver gris inden transporten ud af Danmark. Den styrkede kontrol vil sikre, at Fødevarestyrelsen får bedre mulighed for at vurdere om hver enkelt gris halter eller har skuldersår osv. Efter aktionsperioden vil landmænd og transportører uden problemer gå tilbage til den normale kontroltid, mens den vil blive fastholdt for de brodne kar.

Læs hele aftalen her