DTL og DanAffald: Virkelig dårlig plan for ARC, affaldet og København

Hverken hos DTL eller Danaffald finder Københavns Kommunes planer om hjemtagelse af affaldsindsamlingen, etablering af sorteringsanlæg og biogasanlæg tilslutning. Det er et tilbageskridt og en virkelig dårlig plan, lyder meldingen.

Arkivfoto: Per Daugaard

”Man kaster gode penge efter dårlige,” lyder det fra DanAffalds formand, John Andersen. ”Man har lavet et overdimensioneret prestigeprojekt, som skaber problemer for byens klimamål, genanvendelsen af affaldet og økonomien i kommunen – men at fjerne grundlaget for den billigste og mest effektive affaldsindsamling og -behandling kan aldrig være svaret.”

Udviklingen skal ikke rulles tilbage
”Overborgmester Frank Jensen (S) skaber et lukket system for løsning af opgaverne i forbindelse med affaldsindsamling og behandling af affaldet med det ene formål at lukke hullerne i økonomien. I stedet bør man se på at forbedre driften så meget som muligt og dermed forbedre økonomien,” forsætter John Andersen, DanAffald.

”Vi ser med stor alvor på sagen. En række private aktører har levet op til deres ansvar og investeret og ansat efter opgaveløsningen med affaldsindsamlingen i København. At rulle udviklingen tilbage og gøre det hele kommunalt igen, som det var med R98, er i sidste ende hverken til skatteydernes eller Hovedstadens erhvervslivs fordel. Det var det ikke dengang, og det er det ikke nu.”

Kommunale opgaver skal hvile i sig selv
”Vi vil se på, om den konstruktion, der lægges op til, overhovedet er lovlig. Vi vil studere og følge det nøje. Da kommunal opgaveløsning på affaldsområdet skal hvile i sig selv og ikke må skabe et overskud – aktivitet for aktivitet - kan nye aktiviteter jo ikke lovligt forbedre økonomien i andre. Tilsvarende burde udbygning med andre aktiviteter under ARC selskabet ikke kunne påvirke, hvor meget affald selskabet må modtage til forbrænding under udbudsreglerne. Hvis kun økonomien i selskabet var relevant, ville det da være bedre at lægge vej- og parkafdelingen eller daginstitutionerne ind under ARC for at øge omsætningen i stedet for at lave et nyt kommunalt lastbilfirma. Det virker ikke korrekt, og om nødvendig vil vi skrive til EU-Kommissionen for at få deres vurdering.”